Lamsschouder met honing en serranoham

Dep de lamsschouder goed droog met keukenpapier. Leg hem met de vetkant onder op een werkvlak en besmeer het vlees aan de bovenkant met de honing. De honing is moeilijk smeerbaar als het vlees nog te vochtig is. Drapeer de plakken serranoham over de honing. Vouw de zijkanten van het stuk vlees iets naar het midden toe en rol het vlees dan vrij strak op. Bind de rollade op met meerdere lussen keukengaren. Bestrooi de lamsrollade lichtjes met zout en versgemalen peper.

Spreid de takken kruiden uit op een bakplaat met verhoogde randen en leg er de rollade op. Leg anders een rooster op de bakplaat en leg daar de rollade op. Giet een laagje bouillon, wijn of water (of een mengsel) in de bakplaat en zet het geheel 15 minuten in een op 220° C. voorverwarmde oven. Zet de oven na 15 minuten op 180° C en laat de rollade nog circa 45 minuten braden. Controleer om de 15 of 20 minuten of het vocht verdampt is en giet er dan zo nodig weer een laagje bouillon, wijn of water bij. U kunt tijdens het braden voor de zekerheid een vleesthermometer gebruiken. Stop in dat geval de vleesthermometer in het dikste deel van de rollade voor u die in de oven zet. Na de benodigde braadtijd moet de thermometer 60-65° C voor rosé aangeven. `Instant read' thermometers zijn heel erg handig; u hoeft ze alleen maar in het dikste deel van het vlees te steken nadat u het uit de oven heeft genomen en dan eventjes wachten voor ze de binnentemperatuur van het vlees aangeven.

Leg de rollade op een voorverwarmde schaal, dek af met aluminiumfolie en laat hem minstens 10 minuten rusten. Verwijder de kruiden als u die heeft gebruikt. Blus de braadschaal af met wat bouillon, water of wijn en breng al roerend aan de kook. Breng de braadjus op smaak met zout en peper. Snijd het vlees in dikke plakken, schik ze op voorverwarmde borden en lepel er wat jus over.

Morgen: pompoensoep

    • Kim Maclean