Kunstwethouder van Eindhoven `ontbeerde lef'

Wethouder Van der Grinten (Kunst, Cultuur en Stadsbeheer) van Eindhoven diende vorige week zijn ontslag in. De CDA'er was niet opgewassen tegen de voortslepende problemen in de cultuursector.

Paul van der Grinten (70) was veruit de aardigste man in het college van B en W, vindt fractievoorzitter René Kerkwijk van GroenLinks. Zijn vertrek van vorige week is daarom ,,een menselijk drama'', voegt hij daaraan toe. ,,Maar in de politiek gaat het om zakelijke afwegingen. Hij kón niet aanblijven.''

In de sector kunst en cultuur probeert Eindhoven al jarenlang ,,belangrijke ontwikkelingen in gang te zetten'', aldus Kerkwijk: een forse bezuinigingsoperatie, het vastleggen van een cultuurvisie en het financieel gezondmaken van de basisinstellingen.

,,Onder Van der Grinten ontstonden bij nagenoeg elk dossier problemen, was er sprake van uitstel van de politieke besluitvorming en nam het draagvlak bij de betrokken culturele instellingen af'', legt Kerkwijk uit.

Afgelopen dinsdag hield Van der Grinten de eer aan zichzelf. Was hij niet opgestapt, dan zou hij daartoe zijn gedwongen. Twee van de vijf coalitiepartijen, GroenLinks en het OuderenAppèl, zegden het vertrouwen in hem op en ook de oppositie (waaronder VVD en PvdA) schoot met vuur.

De druppel die de emmer deed overlopen was opnieuw uitstel bij het dossier over het gezondmaken van de zeven basisinstellingen: het Van Abbemuseum, de Stadsschouwburg, het Muziekcentrum Frits Philips, filmhuis Plaza Futura, Cultureel Centrum De Effenaar, Centrum voor Kunsten en de Openbare Bibliotheek.

Eindhoven heeft de laatste jaren royaal uitgepakt als het gaat om kunst en cultuur, vertelt Els Joosten, fractievoorzitter van het CDA niet zonder trots. Het Van Abbemuseum is gerestaureerd en uitgebreid, de Stadsschouwburg wordt gerenoveerd en De Effenaar krijgt een nieuwbouw. ,,Het gaat alles bij elkaar om gigantisch veel euro's'', zegt ze.

Critici vragen zich af of de stad niet té voortvarend is geweest. Hoe dan ook, bij diverse culturele instellingen bestaan financiële problemen, vooral nu de conjunctuur tegenzit.

Joosten erkent dat: ,,De bibliotheek staat 1,3 miljoen euro in het rood, het Centrum voor Kunsten heeft zorgen omdat het veel wachtgeld aan een weggestuurde directeur moet betalen. En bij het nieuwe Van Abbe Museum zijn de energiekosten veel hoger dan ingeschat.''

Directeur Marijke Appelboom van De Effenaar: ,,Bijna alle culturele instellingen zitten in de zorgen, als het om de exploitatie gaat. In samenspraak met de gemeente moeten ze weer gezond worden. Het stadsbestuur laat daarbij alles maar duren en duren. Nee, niet wethouder Van der Grinten is daarvoor verantwoordelijk, maar het héle college.''

Volgens fractievoorzitter Kerkwijk van GroenLinks opereert de ambtelijke afdeling kunst en cultuur in Eindhoven ook niet optimaal, mede omdat zij ,,onvoldoende politiek wordt aangestuurd''. ,,Voor Van der Grinten was er alles bij elkaar genoeg stof om flink wat bedden op te schudden. Hij had daarvoor niet het lef. Ik denk dat hij niet aan de klus had moeten beginnen. Wij hebben het CDA ook gevraagd hem tussentijds terug te trekken.''

Van der Grinten, oud-geschiedenisleraar en rector van het Eckartcollege, begon zijn politieke carrière twintig jaar geleden. Hij werd toen voorzitter van de CDA-afdeling Eindhoven. In 1994 kwam hij in de raad, in 2002 werd hij wethouder.

Volgens Kerkwijk mag de politiek zich in de affaire-Van der Grinten niet verschuilen achter de laatste bezuinigingen. ,,Tot en met 2006 moet Eindhoven in totaal 22 miljoen euro uitsparen, waarvan 500.000 euro voor kunst en cultuur. Juist, dat is slechts éénvierenveertigste deel.''