Kalou redt Feyenoord in foutenfestival

Twee trainers die als speler bijna alles gewonnen hebben wat er te winnen valt, verzoenden zich gisteren met een potje schaakvoetbal van het ergste soort. Ruud Gullit was tevreden met de minimale zege van subtopper Feyenoord. Johan Neeskens roemde de gelijkwaardigheid van middenmoter NEC. Dat de 37.000 toeschouwers een treurig schouwspel kregen voorgeschoteld, deed kennelijk niet ter zake. Het foutenfestival duurde tot en met blessuretijd, toen scheidsrechter Wiedemeijer (de beste man van het veld) voor de aftocht blies.

De positieve woorden van de coaches deden na afloop lachwekkend aan, zo zeer lijden ze blijkbaar aan beroepsdeformatie. Ze bekeken de wedstrijd door een gekleurde bril en spraken over cadeautjes van de Sint toen ze het balverlies van hun elftal ter sprake brachten. Dat juist Romano Denneboom aan het begin van deze feestmaand het mooiste presentje weggaf, was leuk voor de koppenmakers van de populaire media. De invaller van NEC speelde de bal vlak voor tijd op knullige wijze in de voeten van Salomon Kalou, die na een van zijn befaamde rushes het winnende doelpunt maakte.

Daarmee voorkwam de 19-jarige Ivoriaan net als woensdag voor de UEFA Cup tegen Schalke 04 duur puntenverlies. Met schaduwspits Dirk Kuijt camoufleert hij het povere spel van Feyenoord. De Katwijker maakte tegen NEC halverwege de eerste helft op aangeven van Kalou het openingsdoelpunt en bracht zijn totaal op dertien competitietreffers. Daarmee is Kuijt, ook goed voor acht assists, topscorer van de eredivisie. Kalou bracht zijn totaal gisteren op tien treffers. Zonder het koningskoppel– net als de berg in de Himalaya K2 genoemd – zou Feyenoord dit seizoen een grijze middenmoter zijn geweest.

De derde topspeler komt uit Tunesië en is een verdediger van graniet. Voorstopper Karim Saidi verdedigde tegen NEC bijna foutloos en dat is met al die zwakke mandekkers om zich heen een hele prestatie. De slidingspecialist was alleen kansloos op de 1-1 van Edgar Barreto. Deze Paraguaan schoot de bal vlak voor rust van bijna dertig meter in de kruising van het Rotterdamse doel. Wat een goal!

Saidi moet dit seizoen zó vaak rugdekking geven en balverlies corrigeren, dat hij zich vaak tot verdedigen beperkt. Uit zijn scherpe voorzet die na geklungel in de Nijmeegse defensie tot de 1-0 leidde, bleek dat Saidi veel meer kan dan een aanvaller uitschakelen. De clubleiding van Feyenoord onderkent zijn sportieve waarde en heeft zijn contract opengebroken.

Kuijt en Kalou wacht een zelfde voorkeursbehandeling. Ze mogen alleen voor een astronomisch bedrag vertrekken, bevestigde Mark Wotte gisteren. De financiële winst van een tussentijdse uitverkoop zou tot een sportieve neergang leiden, beseft de manager van Feyenoord.

Gullit is ongetwijfeld dezelfde mening toegedaan. De winnende trainer was gisteren zichtbaar opgelucht met de eerste competitiezege van Feyenoord na precies vier weken. Hij heeft lange tijd in Italië gespeeld en heeft daar het belang van resultaatvoetbal leren kennen. Toch was het kenmerkend dat Gullit na de 2-1 van Kalou stoïcijns voor de dug-out bleef staan. Het legioen toonde zich na afloop ook meer opgelucht dan opgetogen.

Feyenoord werd na zijn wanprestatie tegen NEC net niet op een fluitconcert getracteerd; alleen aanvoerder Patrick Paauwe moest het ontgelden. De schlemiel van de voorbije weken speelde niet slecht, maar na een foute terugspeelbal op doelman Patrick Lodewijks kon hij niets meer goed doen. Bij elk balcontact werd de captain uitgefloten, wat zijn zelfvertrouwen zichtbaar geen goed deed. Paauwe beperkte zich tot risicoloze breedtepasses. Gevaarlijke dieptepasses waarmee hij in het verleden succes had, durft hij al lang niet meer te geven.

De (ontbrekende) verdedigende kwaliteiten van Paauwe werden tegen NEC nauwelijks op de proef gesteld, omdat Neeskens zijn elftal met vijf verdedigers had laten ingraven op eigen speelhelft. De Nijmeegse variant op catenaccio sorteerde bijna het gewenste effect: een verrassend gelijkpel in De Kuip. NEC legde de tekortkomingen van Feyenoord pijnlijk bloot. De ploeg van Gullit kan het spel niet maken – daarvoor ontbreken middenvelders met geniale ingevingen – en speelt dit seizoen veredeld countervoetbal.

Zelfs met Shinji Ono terug in het basiselftal was er een chronisch gebrek aan creativiteit. De kleine Japanner was wel de enige middenvelder die af en toe iets verrassends deed; een schrale troost voor de neutrale toeschouwers die weinig begrip konden opbrengen voor de zalvende woorden van beide trainers. Kenmerkend voor de lamlendigheid waren de vijf speelminuten die NEC in de eerste helft met tien man speelde. Patrick Pothuizen zat met een hamstringblessure al in de kleedkamer, toen zijn vervanger Jeffrey Leiwakabessy zich nog aan het warmlopen was. De trage wissel van NEC werd niet afgestraft door Feyenoord, dat niet eens op de hoogte leek van de numerieke meerderheid.

Feyenoord

2

NEC

1

Ruststand 1-1. 19. Kuijt 1-0, 43. Barreto 1-1, 85. Kalou 2-1. Schds: Wiedemeijer. Tsch: 36.000. Gele kaarten: Mtiliga, Magrao (Feyenoord), Wisgerhof en Valencia (NEC).

    • Jaap Bloembergen