Jill Scott vertelt alles over zichzelf

`Ik heb jullie gemist, hebben jullie mij ook gemist?' Om twee uur 's nachts kijkt Jill Scott met schalkse blik de opgewonden zaal door. Ze zal de hele nacht met het publiek in het uitverkochte Paradiso praten alsof ze een goede kennis een tijdje niet heeft gezien. `Hoe gaat het? Ja, met mij gaat het goed, dank je. Ik heb een kat gekocht.'

Die intieme sfeer weet Jill Scott ruim twee uur lang vast te houden. Ze likt aan haar pink, beweegt haar microfoon op kruishoogte, flirt met het publiek. Kijkt met gespeelde onschuld om zich heen, terwijl ze haar ogen verleidelijk knippert en een kinderlijk stemmetje opzet. En vertelt het publiek op samenzweerderige toon dat ze de afgelopen jaren voornamelijk heeft doorgebracht met drinken, marihuana roken en seks.

Ook muzikaal presenteert Jill Scott zich als levensgenieter. Haar warme, poëtische soulmuziek barst haast uiteen van de levenslust. Ooit was ze een vrouw achter de schermen. Ze schreef het refrein voor het nummer You Got Me van The Roots (gezongen door Erykah Badu) dat de muzikale vernieuwers uit haar woonplaats Philadelphia een Grammy Award opleverde. Nu wil ze zelf nieuw talent aan de wereld presenteren en vraagt ze het publiek de namen van haar bandleden goed te onthouden.

Het optreden heeft met haar losse en ontspannen sfeer het meeste weg van een jamsessie. Tijdens haar huidige hit Golden schakelt de band halverwege ineens over naar een langzaam slepend ritme, waarop Scott zegt: `Dat mag ik doen, want het is míjn nummer.' In een lied over vrijheid van meningsuiting toont ze een verbluffend staaltje scatten, waarin ze minutenlang kakelt, lacht, huilt en gilt zonder ook maar één woord te vormen.

De veelkoppige band zorgt er met stevige ritmes en jazzy melodieën voor dat deze moderne, dromerige soulvariant, waarvan de wierook afdampt, geen moment inzakt. Aan het slot is het alleen nog het publiek dat zingt. Scott laat met handgebaren het volume aanzwellen. `I love you baby!' klinkt het uit de honderden kelen. Ze geniet, en ze is niet de enige.

Concert: Jill Scott. Gehoord: 4/12 Paradiso Amsterdam.

    • Saul van Stapele