Gevreesde minister uit Zanu-PF

De omstreden minister van Informatie van Zimbabwe, Jonathan Moyo, is afgelopen weekend uit het dagelijks bestuur van regeringspartij Zanu-PF gezet. Op het vijfjaarlijkse congres van de partij maakte president Mugabe korte metten met de presidentiële ambities van Moyo, een van zijn trouwste en meest gevreesde volgelingen.

Mugabe beschuldigde Moyo van samenzwering tegen de benoeming van Joyce Mujuru, die tijdens het congres tot eerste vrouwelijke vice-president van Zimbabwe werd gekozen. Moyo zou met een aantal andere partijleden een bijeenkomst hebben belegd om haar benoeming te blokkeren. Mugabe liet doorschemeren dat Mujuru nu in aanmerking komt om hem in 2008 op te volgen als president.

De verbanning van informatieminister Moyo uit het centraal comité van Zanu-PF maakt een vroegtijdig einde aan de snelle opmars van Mugabe's ambitieuze spindoctor. Midden jaren negentig gold Moyo nog als een van Mugabe's grootste criticasters toen hij als politicoloog verbonden was aan de Zuid-Afrikaanse Witwatersrand Universiteit. In 2000 maakte hij een ommezwaai toen Mugabe hem tot een van zijn adviseurs en later tot minister benoemde. Moyo was verantwoordelijk voor tal van repressieve perswetten, de sluiting van onafhankelijke kranten, de vervolging en uitzetting van journalisten en scheldcampagnes tegen het ,,imperialistische'' westen.

Nu Moyo geen lid meer is van het centraal comité is de verwachting dat hij bij de volgende herverdeling van de regeringsportefeuilles uit het kabinet gezet zal worden.

Het congres verliep eveneens teleurstellend voor parlementsvoorzitter Emmerson Mnangagwa, die jarenlang gold als de opvolger van Mugabe. Door de benoeming van Mujuru lijken zijn kansen op het presidentschap verkeken. Mnangagwa zou het vertrouwen van Mugabe hebben verspeeld nadat hij eind 2002 geheime besprekingen zou hebben gevoerd met de oppositie zonder medeweten van de president. Hij werd later beschuldigd van corruptie en illegale handel in goud. Het onderzoek tegen hem werd geleid door de echtgenoot van Joyce Mujuru.