Eindelijk zeges voor skiërs uit Oostenrijk

Benjamin Raich en Michaela Dorfmeister hebben Oostenrijk de eerste overwinningen in de wereldbekercyclus bezorgd. Tot gisteren stonden de skiërs uit de wintersportnatie nog met lege handen. Raich won in het Amerikaanse Beaver Creek de slalom, Dorfmeister in het Canadese Lake Louise de Super G.

Zaterdag leefde Lasse Kjus weer eens op. De 33-jarige Noorse stilist zegevierde op de reuzenslalom om de wereldbeker in Beaver Creek. Hij had al acht jaar niet meer gewonnen op deze discipline. Hilde Gerg was zaterdag de rapste op de afdaling in Lake Louise. De Duitse, veelvuldig geplaagd door blessures, behaalde toch al weer haar negentiende zege in een wereldbekerwedstrijd.

Opvallend was het falen van Bode Miller. De Amerikaanse waaghals domineerde het begin van het seizoen met vier zeges in vijf wedstrijden, maar haalde zowel zaterdag op de reuzenslalom als gisteren op de slalom niet de finish. Desondanks behield Miller de leiding in het algemene wereldbekerklassement.

Raich boekte in Beaver Creek in de Rocky Mountains al zijn negende slalomzege en veertiende wereldbekerzege in totaal. Hij slalomde solide tussen de poortjes en bleef ondanks het slechte zicht vanwege de gestaag vallende sneeuw overeind. Hij klokte 1.51,06 minuut na twee manches en was daarmee 0,21 seconde sneller dan de Italiaan Rocca. De slechte omstandigheden zorgde voor 21 uitvallers, onder wie ook de Nederlander Rogier Oosterbaan.

Lasse Kjus behoort al veertien jaar met de toppers van de hellingen en was al eens wereld- en olympisch kampioen. Op de grillige Birds of Prey-piste toonde hij zaterdag aan dat die routine nog steeds de doorslag kan geven in een wedstrijd. Hij was op de reuzenslalom na twee manches 0,45 seconde sneller dan de Oostenrijker Hermann Maier, die geleidelijk aan in vorm begint te raken. Diens landgenoot Raich werd derde. Het was de zeventiende wereldbekerzege voor Kjus, maar pas zijn tweede op de reuzenslalom.

Dorfmeister is al net zo'n oudgediende als Kjus en inmiddels ook veertien jaar actief in de alpine-disciplines. Haar overwinning op de Super G in Lake Louise was haar zeventiende. De eveneens uit Oostenrijk afkomstige Renate Götschl werd tweede en de Amerikaanse Lindsey Kildow eindigde als derde.

Gerg, die in het Canadese wintersportoord altijd sterk skiet, leek zaterdag geen last te hebben van de sneeuwval. Dat klopte, zei de 29-jarige Duitse na afloop. ,,Ik wilde agressief skiën en dat lukte, ook al zag ik helemaal niks. Maar ik trek me eigenlijk nooit iets aan van de weersomstandigheden. Het is concentreren en gewoon ervoor gaan.''