Een gulzig drinkende feestzanger

Willem Duyn, de gruizige zanger van het met bier overgoten feestrepertoire op kermissen en braderieën, is vrijdagnacht op weg naar het ziekenhuis overleden. Hij is 67 jaar geworden. Duyn ontleende zijn faam vooral aan het duo Mouth & McNeal, waarvan hij in de jaren zeventig de omvangrijke gangmaker was. Nadien wist hij dat succes niet meer te evenaren, al maakte hij in 1979 als solist nog één hitje met het min of meer autobiografische Willem.

Duyn begon zijn loopbaan als constructiebankwerker, speelde al vanaf 1960 in allerlei bandjes en werd in 1971 door producer Hans van Hemert gekoppeld aan een zangeresje dat nog even onbekend was als hij. Sjoukje Smit en Willem Duyn werden Mouth & McNeal en zongen de nummers die Van Hemert voor hen schreef. How do you do werd hun grootste hit. Zelfs in Amerika drong het nummer door tot de hitlijsten; als Duyn zijn vliegangst had weten te overwinnen, zei Van Hemert later, hadden ze daar een fortuin kunnen verdienen.

Wel deden Mouth & McNeal in 1974, met Ik zie een ster, mee aan het Eurovisie Songfestival. Ze eindigden op een eervolle derde plaats, na Abba en Olivia Newton-John. Maar een paar maanden later volgde de breuk. Het brave zangeresje en de gulzige drinkebroer waren elkaar ,,spuugzat''. Hoe verschillend ze waren, bleek ook uit een aflevering van de tv-serie Single luck van Tonko Dop. Bij haar stonden de gouden platen netjes in het wandmeubel, en bij hem lagen ze in een stoffige doos op de zolder van zijn schuurtje in het Drentse dorp waar hij woonde.

Duyn zette het duo voort onder de naam Big Mouth & Little Eve met een ander zangeresje, dat tevens zijn vrouw werd. Zo groot als Mouth & McNeal werden ze echter niet meer. Even kwam hij nog terug met het lied Willem, dat ongeveer beschreef hoe hij er toen voorstond: ,,Willem, wat heb je grote handen / een bek vol gouwe tanden / geen stuiver in je zak / Willem. wat wou je nou beginnen / ik zou maar wat verzinnen / ouwe zak tabak...''

Ook zong Willem Duyn in 1992 nog met de groep Normaal, toen Bennie Jolink uit de roulatie was. Maar sindsdien was hij aangewezen op het feesttentencircuit, waar hij de dorpelingen nog steeds wist aan te zetten tot meebrullen. Iedereen kende immers zijn nummers nog.

    • Henk van Gelder