Een groeiende groep cirkelt rond de Groep Wilders... ...die internationale bekendheid geniet. Europadebat is nog lang geen eurosongfestival

Minzaam slaat hij zijn collega's gade, die als planeten om hem heen cirkelen. Hij, de waterstofperoxide zon, beweegt een beetje naar rechts, dan weer naar links en af en toe krult hij de mondhoeken. Maar voor het overige zit Geert Wilders elke dinsdagmiddag van ongeveer twee uur tot ongeveer vier uur stil in zijn Tweede-Kamerzetel achterin de vergaderzaal. Om dit roerloze hemellichaam gebeurt echter van alles. En elke week neemt het aantal planeten toe.

De meningen lopen uiteen of de relatie causaal is, maar naarmate de eenmansfractie van, nochtans, de Groep Wilders in de peilingen meer en meer virtuele Kamerzetels krijgt toebedeeld, vechten evenzovele Tweede-Kamerleden om de aandacht van de voorheen zo veronachtzaamde Wilders.

Aanvankelijk was het alleen Joost Eerdmans, het meest serieus genomen lid van de LPF-fractie, die zich dinsdags tijdens het vragenuurtje en de daarop volgende regeling van werkzaamheden en stemmingen ophield bij het Kamerlid-met-de-meeste-bijnamen. Nu neemt de Meedogenloze Mozart (Parool) vanuit zijn stoel een heel defilé af. `Der blonde Engel' (die Tageszeitung) hoeft geen stap te verzetten, iedereen komt naar hem toe.

Hartverwarmend, zegt Wilders erover. ,,Het is altijd extra druk als ze weten dat de camera draait. Er zijn er zelfs die dan nog een keer komen. Ik had je al gehad, zeggen ze dan, maar...''

Dinsdag was PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos de eerste. Hij had de zaterdag ervoor in een interview in de Volkskrant, op de vraag of hij met de Groep Wilders ging regeren, gezegd: ,,Mij hoor je niet zeggen dat het nooit zal gebeuren.''

Om dit op dinsdag in zijn e-mailnieuwsbrief, de BosBode, te verklaren met een: ,,Je moet politieke tegenstanders niet bestrijden door ze te negeren of uit te sluiten.'' Zoals de PvdA in 2002 ten onrechte met Fortuyn had gedaan, bedoelde Bos, die Wilders in de Kamer inderdaad allesbehalve negeert. Terwijl Bos' fractiegenoten min of meer geduldig wachtten om in het blikveld van `de politicus met het meest besproken kapsel van het land' (De Standaard) te komen, wisselen de twee Kamerleden bijna wang aan wang telefoonnummers uit.

Dan is het de beurt aan Lousewies van der Laan van D66 die liefdevol een uitgescheurde pagina van de Financial Times van 25 november legt op het bureau Wilders – `who bears an odd resemblance to Mozart'. En dat niet alleen. Er is volgens de Britse krant ook een overeenkomst tussen het van de VVD afgescheiden Kamerlid en de `shaven-headed' Pim Fortuyn: `They have shared roots in criticising radical Islam.'

Zo vergelijkt vrijwel elk buitenlands medium Wilders met Fortuyn. Welke buitenlandse media komen dan bij hem op bezoek? Nou, allemaal. Meer dan bij welke Nederlands politicus ook, momenteel. Tot aan de Frankfurter Allgemeine, Al Jazira, The Economist, Chicago Tribune en New York Sun aan toe. Te veel voor Geert Wilders om op www.geertwilders.nl bij te houden. Collega's als Van der Laan helpen hem daar dus een beetje bij.

Maar de D66'er heeft inmiddels plaats gemaakt voor twee grijze muizen. Althans, zo noemde Wilders vroeger zijn oude fractiegenoten van de VVD. Maar aan de backbenchers Arno Visser en Zsolt Szabó van de VVD is niets van kinnesinne te merken, integendeel. Rechts van Wilders wijzen zij lachend op een krantenadvertentie van een supermarkt die voor 15,99 een op afstand bestuurde speelgoedauto verkoopt van het type sportwagen waarvan Wilders een echte versie werkloos in een garage heeft staan. Tegelijk leggen links van Wilders de PvdA'ers John Leerdam en Luuk Blom hun handen respectievelijk op de rechteronderarm en op de linkerschouder van de fractievoorzitter van de Groep Wilders. Die slaagt er tegelijk in met een hoofdknikje te kennen te geven dat hij ook de nabijheid van Nirmala Rambocus van het CDA en ex-SP'er A. Lazrak van de Groep Lazrak heeft opgemerkt.

,,Van die anderen weet ik het niet'', zegt PvdA'er Blom later, ,,maar ik ga altijd al zo met Geert om. Hoe hartgrondig oneens ik het ook ben met zijn opvattingen.'' De toenemende aandacht die Wilders van zijn collega's krijgt heeft volgens Blom niets met peilingen te maken. ,,We weten allemaal dat hij het niet makkelijk heeft met al die bedreigingen en altijd die bodyguards om zich heen. Dinsdagmiddag is de enige keer in de week dat we hem zien.'' (RG)

Eens een gidsland, altijd een gidsland. Begin oktober had staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken aan het eind van een ééndaagse conferentie `communiceren van Europa' nog een klein cadeautje. Om de burgers meer vertrouwd te maken met Europa had de firma Endemol à raison van 300.000 euro subsidie opdracht gekregen een op moderne leest geschoeid – dus interactief – debatprogramma te produceren. Uit te zenden vlak voor de Europese top die volgende week donderdag en vrijdag onder Nederlands voorzitterschap in Brussel wordt gehouden.

In Nederland zendt RTL 4 het programma zondagavond tussen acht en negen uur uit. Onder leiding van de Britse nieuwslezer Alex Thomson van Channel Four zullen debaters proberen het publiek voor zich te winnen. Nederlandse deelnemers zijn GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg en de `snelle' ondernemer Eric de Vlieger. Uit Groot-Brittannië wordt de anti-Europeaan Lord Pearson of Rannoch overgevlogen.

Nederland blijft een land met een missie voor de rest van de wereld. ,,Het is de bedoeling het programma ook in andere lidstaten uit te doen zenden'', schreven staatssecretaris Nicolaï (VVD) en zijn collega van Cultuur Mady van der Laan (D66) begin vorige maand in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Fadime Örgu (VVD). In eerste instantie werd gedacht aan nog een stuk of vier andere lidstaten van de Unie waar het programma `Hoe Europees ben jij' op hetzelfde moment op het scherm zou moeten verschijnen.

Met nog een kleine week te gaan blijkt het allemaal niet zo'n vaart te lopen. Een pan-Europees programma zal het in elk geval niet worden. Niet één ander land zendt het programma gelijktijdig uit. De Vlaamse commerciële zender VTM en televisiestations uit Slowakije en Turkije hebben gezegd het programma, dan wel delen ervan, op een later moment te willen vertonen. En vanuit Polen en Portugal is belangstelling getoond, meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken optimistisch tegenover het ANP. Hij vroeg vooral om geduld: ,,Het Eurovisie Songfestival is ook niet direct overal uitgezonden.'' Verraadde hij hiermee wellicht de werkelijke ambitie?

Rest de vraag waar staatssecretaris Nicolaï, toch de auctor intellectualis achter het idee, staat ingepland. Helaas. In antwoord op Kamervragen van SP'er Van Bommel, liet deze weten dat in een coproductie geen bewindspersonen mogen optreden. (MK)

De Tweede Kamer behandelt deze week onder meer de begroting van Sociale Zaken en van Binnenlandse Zaken.

    • Mark Kranenburg
    • Robert Giebels