Dubbele Hongaarse stemming ongeldig

Het voorstel om Hongaarse minderheden in het buitenland het Hongaarse staatsburgerschap toe te kennen is van de baan. Een kleine meerderheid (51,35 procent) stemde gisteren in een referendum weliswaar voor toekenning van het staatsburgerschap, maar wegens te lage opkomst – 37 procent – is het referendum ongeldig. Het aantal ja-stemmen – 1,43 miljoen – bleef steken onder de drempel van twee miljoen, een kwart van de Hongaarse kiesgerechtigden.

,,Deze uitslag geeft aan dat Hongaren nee zeggen tegen nationalistisch populisme,'' reageerde premier Ferenc Gyurcsány. Het aanbieden van het staatsburgerschap aan Hongaren in de buurlanden wordt door tegenstanders beschouwd als ,,een goedkope manier van stemmentrekken''.

De regeringcoalitie (socialisten en liberalen) voerde campagne tegen het referendum, dat werd geïnitieerd door de Wereldfederatie van Hongaren. Federatie-president Miklós Patrubány sprak na het bekend worden van de uitslag van ,,mogelijke fraude''. Als gevolg van de ontmanteling, na de Eerste Wereldoorlog, van Oostenrijk-Hongarije, verloor Hongarije tweederde van zijn grondgebied aan de buurlanden waardoor bijna vijf miljoen Hongaren over de grens kwamen te wonen. Ruim tachtig jaar later is het trauma over het verlies nog springlevend. Alleen al in Roemenië wonen ruim anderhalf miljoen Hongaren die daar sociaal en economisch worden achtergesteld.

De rechtse oppositiepartij Fidesz is voor het toekennen van het staatsburgerschap aan de Hongaren in het buitenland. Maar Gyurcsánys regering waarschuwde voor de gevolgen: een toestroom van etnische Hongaren naar Hongarije zou een te grote financiële last vormen. Daarnaast zet het onderwerp de verhoudingen in de regio onnodig op scherp. Roemenië en Slowakije zijn fel tegen de Hongaarse bemoeienis over de grens en Oekraïne erkent geen dubbel staatsburgerschap.

Gisteren werd nog een tweede referendum gehouden, waarin Hongaren zich konden uitspreken over verdere privatisering van de gezondheidszorg. Wegens een te lage opkomst mislukte ook dit referendum.

    • Tijn Sadée