DSM verplaatst banen naar China

Het Nederlandse chemieconcern DSM verplaatst de productie van penicilline naar India en China. Twee fabrieken in Delft en Geleen gaan dicht. De reorganisatie kost hier 250 banen.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Verder verdwijnen in het buitenland nog eens 150 arbeidsplaatsen.

DSM verwacht de penicilline in India en China stukken goedkoper te kunnen produceren door de veel lagere loonkosten daar. Net als DSM besteden steeds meer westerse bedrijven hun productie uit aan met name China. Het land wordt gezien als de `fabriek van de wereld'. Eind deze week is er in Den Haag een top tussen de EU en China waarbij de handelsrelatie tussen beide landen centraal staat.

DSM is 's werelds grootste producent van penicilline, dat als grondstof wordt gebruikt voor allerlei antibiotica. Maar de prijs van penicilline ligt al jaren erg laag, doordat India en China hun productie fors hebben opgevoerd. DSM heeft in 2000 zijn divisie anti-infectives, die onder meer penicilline maakt, al eens fors gereorganiseerd. Daarbij verdwenen 1.000 van de 3.200 banen. Fabrieken in Mexico, Peru, Zweden, Portugal en Delft gingen dicht. De productie in China en India daarentegen werd uitgebreid.

DSM heeft sinds 1996 al een samenwerking met een Chinese fabrikant van antibiotica. Het Nederlandse concern kondigde vorige maand een samenwerking aan met een ander Chinees bedrijf, North China Pharmaceutical Group Corporation. Dit bedrijf zal naar verwachting de productie van de fabrieken in Delft en Geleen overnemen.

Henk van Rees van de vakbond FNV Bondgenoten vreest voor het voortbestaan van andere DSM-fabrieken in Delft. ,,De directie heeft de handdoek te snel in de ring gegooid'', zegt hij.

Een woordvoerder van DSM laat weten dat niet alle penicillineproductie uit Delft verdwijnt. Van een van de tussenproducten (7 ADCA) zal de productie juist worden uitgebreid. Dat levert echter geen nieuwe banen op.