Drugsbaron uitgeleverd aan VS

Colombia leverde dit weekeinde 's werelds meest succesvolle drugsbaron uit aan de Verenigde Staten.

Nooit eerder heeft er volgens de Amerikaanse justitie zo'n belangrijke drugshandelaar in een Amerikaanse gevangeniscel gezeten. Alleen al de straf die het openbaar ministerie wil vorderen tegen de Colombiaan Gilberto Rodríguez Orejuela, die vandaag zou worden voorgeleid bij de rechtbank in Miami, is wat dat betreft veelbetekenend. Wegens grootschalige cocaïnehandel zal de 63-jarige Colombiaan onder meer worden gevraagd 2,1 miljard dollar boete te betalen.

In het grootste geheim is Rodríguez Orejuela in de nacht van vrijdag op zaterdag vanuit Colombia in een vliegtuig van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) naar Florida gevlogen. De Schaakspeler, zoals hij wordt genoemd, is na jarenlange Amerikaanse druk eindelijk uitgeleverd. Die bijnaam genoot de man in maatpak omdat hij zo discreet aan de touwtjes trok van het drugskartel van de Colombiaanse stad Cali.

De typering van denker gold ook om Rodríguez Orejuela af te zetten tegen die andere Colombiaanse drugsgroothandelaar en concurrent uit Medellín, Pablo Escobar, die vooral schietend en bommen gooiend de criminele top bereikte. Rodríguez Orejuela heeft naar verluidt ook menige getuige uit de weg laten ruimen. Maar hij vocht toch vooral met advocaten om uit handen te blijven van de Amerikaanse justitie, die hem ervan verdenkt achter een façade van fatsoenlijke bedrijven, zoals een keten van drogisterijen, vele duizenden kilo's cocaïne naar de Verenigde Staten te hebben gesmokkeld. Vooral in de jaren negentig beheerste hij de markt.

In 1995 werd de drugsbaas veroordeeld tot 15 jaar cel. In 2002 kwam hij wegens goed gedrag vrij. Maar die vrijlating leverde zoveel kritiek op dat Rodríguez Orejuela vier maanden later opnieuw werd opgepakt en vastgezet. De beschuldiging luidde dat hij ook tijdens zijn gevangenschap de Amerikaanse drugsmarkt was blijven voorzien van coke.

Volgens zijn Amerikaanse advocaat José Quiñón – die zijn cliënt gisteren niet mocht bezoeken in de gevangenis van Miami – is de detentie onrechtmatig. ,,Rodríguez Orejuela wordt twee keer berecht voor dezelfde strafbare feiten en dat kan niet'', aldus de raadsman.

Colombiaanse en Amerikaanse autoriteiten hebben de uitlevering van Rodríguez Orejuela dit weekeinde gepresenteerd als het bewijs dat de wederzijdse samenwerking in de oorlog tegen drugshandel succesvol is. ,,Geen enkele drugshandelaar blijft buiten het bereik van onze justitie'', zei de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft.

    • Marcel Haenen