De Waart vertrekt als ere-dirigent van Radio Filh. Orkest

Edo de Waart is benoemd tot ere-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Het afgelopen weekeinde nam De Waart met concerten in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam afscheid als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, dat hij sinds september 1989 ruim vijftien jaar heeft geleid. De Waart, die al in februari terugkeert als gastdirigent, vertrekt voortijdig bij het Radio Filharmonisch Orkest, waarbij hij een contract had dat afliep in 2007. Sinds dit seizoen is De Waart voor vijf jaar artistiek directeur en chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Eerder was De Waart, begonnen als hoboïst in het Concertgebouworkest, chef-dirigent in Rotterdam, Minnesota, San Francisco, Sydney en Amsterdam. In Hilversum wordt De Waart opgevolgd door Jaap van Zweden, die na de afslanking en herstructurering van het Muziekcentrum van de Omroep daarvan artistiek leider wordt. Van Zweden, sinds 2000 chef-dirigent van het Residentie Orkest blijft tot juli 2005 in Den Haag en wordt daar vervolgens `ere-gastdirigent'.