De plotse dood

Zero is gisteravond tegen een boom gereden. Hij verloor de macht over het stuur en heeft de klap niet overleefd. Zero is de bijnaam van Hachim Zerouali (27), de Marokkaanse voetballer met zeventien interlands achter zijn naam. Hij speelde drie seizoenen voor Aberdeen. De Schotse fans liepen met hem weg. De echte Zero-fan droeg een fez op de tribune. Wat een feest. Nu is hij dood.

Zero ging plots, tegen een boom.

Je kunt ook plots gaan op het sportveld.

Het IOC wil, samen met de wereldvoetbalbond en de wielrenunie, onderzoek doen naar de plotse dood van jonge sporters. Van de sporters tussen de 12 en 35 jaar overlijden er ieder jaar twee van de 100.000 onverwacht. Onder niet-sporters is dat percentage 0,7 mens. Je kunt maar beter een dode topsporter zijn, dan als 0,7 mens door het leven moeten, denk ik.

Prins Bernhard voelde zich op het laatst nog maar 0,3 op de schaal van mens, vermoed ik. Er waren te veel lichaamsdelen aangetast en soms al jaren op het weigerachtige af. In een terugblik op zijn leven zag ik prins Bernhard op een golfbaan. Het balletje lag op drie meter van de hole. Aan de stand van zijn benen kon je zien dat de concentratie ontbrak. Het balletje viel een halve meter achter het gat stil. Bernhard harkte het balletje met een hand in het gaatje. Het leek meer op soep scheppen dan golfen. Een verwoed sporter is de prins nooit geweest.

De dood van de prins kreeg veel aandacht op de velden. Alle frisse sportjongens droegen de afgelopen dagen een zwarte rouwband. Sommige voetbalelftallen hingen tijdens de minuut stilte met de armen om elkaars schouders. Dat ging me een stapje te ver. Het is verdriet spelen om een geëmigreerde suikeroom die je alleen van vergeelde familiefoto's kent. Een paar meter uit elkaar staan op de middencirkel met de handen op de rug oogt al beter.

Ik herinner me een kring van spelers, ook schouder aan schouder, van wie het verdriet een echtere indruk op mij maakte. In oktober van dit jaar speelde São Caetano tegen São Paulo. In de tweede helft zakte verdediger Serginho (30) van Caetano op het veld in elkaar. Hij overleed een uur later aan een hartstilstand. De paniek en het ongeloof op de gezichten van de spelers was afschuwelijk om te zien.

De medespelers van Serginho en hun tegenstanders zochten elkaar op na de traumatische ervaring. Alle spelers maakten op het veld – ik meen op de plek waar Serginho in elkaar was gezakt – een kring en huilden hun diepste tranen naar boven. Daar konden geen 22 rouwbanden tegenop. Overigens zijn de voorzitter en clubarts van Serginho's club aangeklaagd voor dood door schuld. De voetballer was al in februari onderzocht wegens hartklachten.

Wat moeten de Marokkaanse voetballers in Nederland met het verlies van hun international Zero? Hij is in eigen land een grote voetballer. Wat doen wij in Nederland als Wesley Sneijder tegen een boom rijdt en dood is? Sneijder speelde evenveel interlands als Zerouali. Ik denk dat men in de Arena net zo hard huilt als tijdens het doodsgala rond André Hazes. Ik hoop dat heel Feyenoord ook één minuut stil is in een stille Kuip.

Tijdens de eerstvolgende wedstrijd in Nederland moeten de Marokkaanse voetballers kunnen rouwen om de dood van hun Zero. De rouwbanden voor prins Bernhard mogen meteen weer uit de kast. AZ heeft een paar Marokkaanse stervoetballers in de selectie. Eigenlijk moeten alle supporters in de Alkmaarderhout een rode fez op, voorzitter Scheringa en trainer Adriaanse incluis. Een fez is troost met een glimlach.

Tommy Cooper, ceremoniemeester van de plotse dood, zal tevreden bulderen vanaf zijn wolk.

    • Wilfried de Jong