Bij geweld in Irak zeker zestig doden

Voortgaand geweld in Irak heeft de afgelopen twee dagen zo'n 60 Irakezen het leven gekost, van wie veel medewerkers van de overheid en haar Amerikaanse bondgenoten, evenals acht Amerikaanse militairen.

De voornamelijk sunnitische rebellen in Irak hebben het speciaal op de Iraakse politie en nationale garde gemunt om zo de basis van de overheid te ondermijnen.

In hinderlagen en bij zelfmoordaanslagen werden zaterdag 39 mensen gedood en gisteren 22. Zeventien Koerdische strijders werden zaterdag gedood en 40 gewond toen hun konvooi doelwit was van een zelfmoordaanslag in de buurt van de grote noordelijke stad Mosul. Het konvooi bestond uit vier minibussen die in totaal 80 Koerdische strijders vervoerden van de Koerdische stad Arbil naar Mosul om daar gelegerde strijders af te lossen. In verband met toegenomen rebellenactiviteit in Mosul, waar het grootste deel van de politie is gedeserteerd, is de Koerdische militaire aanwezigheid verder uitgebreid. De sunnitische Arabische inwoners van Mosul, een aanzienlijk deel van de totale bevolking, staan daar zeer vijandig tegenover.

In de hoofdstad Bagdad werden zaterdag vier politiemannen gedood en 42 gewond bij een aanslag op een politiebureau in de buurt van de Groene Zone, het zwaar beveiligde gebied waar de Iraakse interim-regering en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd. Verspreid over het land werden zaterdag nog zeker 18 mensen gedood. Verder werden in Mosul negen lijken gevonden van leden van de Iraakse veiligheidsdiensten. In het kader van een intimidatiecampagne hebben rebellen nu sinds 19 november 66 agenten en militairen in Mosul gedood.

Gisteren volgde onder andere een aanslag op een bus die Iraakse burgers naar hun werk vervoerde in een Amerikaanse munitiedump in de buurt van de sunnitische stad Tikrit, 130 kilometer ten noorden van Bagdad. Daarbij werden 17 mensen gedood. Volgens overlevenden waren er zeven aanvallers, die na de schietpartij in twee auto's vluchtten.

Ongeveer een uur later werden drie leden van de nationale garde gedood bij een zelfmoordaanslag in Baiji. Daarbij werd onder anderen de lokale commandant van de nationale garde gedood. In Latifiya, ten zuiden van Bagdad, werden twee Irakezen gedood bij een aanval op een Iraakse patrouille.

Een Amerikaanse generaal erkende zaterdag dat de Iraakse veiligheidsdiensten nog niet in staat zijn de veiligheid te verzekeren tijdens de verkiezingen van 30 januari. Generaal John Abizaid, commandant van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, zei dit zaterdag ter verklaring van het besluit om de Amerikaanse troepen in Irak tot 150.000 man uit te breiden. Hij zei dat de Iraakse politiemannen en militairen ,,steeds beter worden'', maar wilde niet zeggen wanneer ze voor hun taak berekend zullen zijn.