Antiterreuroefening mislukt: semtex zoek

Een antiterreuroefening op het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle bij Parijs is dit weekend uit de hand gelopen. Er blijkt zo'n 150 gram aan explosieven te zijn zoekgeraakt.

De politie had de explosieven (semtex) in een koffer van een onbekende passagier verstopt. Speurhonden hadden die koffer uit de bagagestroom moeten pikken, maar dat deden ze niet. Daardoor belandde de springstof onbedoeld in een van de negentig vliegtuigen die tijdens de oefening het luchtruim kozen.

Vliegvelden over de hele wereld werden vrijdagavond na het mislukken van de oefening gewaarschuwd. De politie hoopt dat de zoekgeraakte explosieven ergens ter wereld bij controle van bagage alsnog worden onderschept.

,,Een blunder door onoplettendheid'', aldus commandant Richard Alexandre van de luchthavenpolitie. Volgens hem ontbreken de ontstekingen en is de semtex ,,niet gevaarlijker dan een doos chocolade''. Hij beklemtoonde de noodzaak van dit type oefening. ,,Als je de honden altijd met dezelfde bagage laat oefenen, gaan ze meteen op de koffer af die je gewoonlijk gebruikt.''

De Franse premier Jean-Pierre Raffarin liet gisteravond weten ,,bezorgd'' te zijn over de wijze waarop de oefening was uitgevoerd.

Een woordvoerder van Schiphol wil niet zeggen of een dergelijk incident zich ook kan voordoen op een Nederlandse luchthaven. ,,Maar ik kan wel zeggen dat hier ook wordt getest of beveiligingspersoneel goed oplet.''