Aanslag op consulaat VS in Jeddah

De Saoedische veiligheidsdiensten hebben vanmiddag een einde gemaakt aan een gijzeling van 18 Saoedische employés van het Amerikaanse consulaat in de Saoedische havenstad Jeddah.

Daarbij zijn drie aanvallers gedood en twee gearresteerd. De Saoedische regering noemde de toestand ,,onder controle''.

Bij de bestorming , vanochtend, werden vier Saoedische bewakers gedood. Volgens een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Riad werden geen Amerikaanse diplomaten gedood, gewond of gegijzeld. Twee leden van de Saoedische staf raakten gewond.

Sommige bronnen maakten melding van de ontploffing van een autobom bij de toegang tot het gebouw. Een westerse zegsman, die functionarissen in het gebouw citeerde, meldde dat de aanvallers het complex waren binnengedrongen en handgranaten tot ontploffing hadden gebracht. Noch het bericht over de autobom noch dat over de handgranaten kon worden bevestigd door de Amerikaanse woordvoerster in Riad of de veiligheidsdiensten.

De Saoedische overheid omschreef de daders als leden van ,,een dolende groep''. Moslimextremisten die gelieerd zijn aan Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda zijn verantwoordelijk voor een reeks aanslagen op met name buitenlandse doelen in Saoedi-Arabië sinds begin vorig jaar.

In mei 2003 werden 34 mensen gedood, van wie de 12 zelfmoordterroristen, bij een serie gecoördineerde aanslagen op wooncomplexen voor buitenlandse werknemers in Riad. In november volgde een aanslag op een wooncomplex voor met name Arabische gastarbeiders in Riad waarbij 17 mensen werden gedood. Dit jaar volgde onder andere een geruchtmakende aanslag inclusief gijzeling op een wooncomplex voor buitenlanders in de oliestad Khobar (29 en 30 mei), waarbij 22 mensen werden gedood en 25 gewond.

Verder waren er verscheidene moordaanslagen op individuele buitenlanders, waarbij onder anderen een Ierse cameraman van de Britse BBC werd gedood die aan het filmen was in een wijk in Riad waar veel extremisten wonen. Een Britse verslaggever werd daarbij zwaar gewond.

De Saoedische autoriteiten, die het moslimextremistische gevaar aanvankelijk bagatelliseerden, schrokken wakker na de aanslagen van mei 2003 in Riad. Geestelijken die Al-Qaeda verheerlijkten werden aangepakt, en de veiligheidsdiensten gingen in de aanval. Daarbij werd eind juni van dit jaar terroristenleider Abdulaziz Muqrin gedood, die het geweld had opgevoerd en extra bloedige accenten had gezet, zoals onthoofdingen tijdens de terreuractie in Khobar.