Aanbesteding België voor anticonceptiepil

De Belgische minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte, wil op een innovatieve manier de kosten van medicijnen beperken. Afgelopen weekeinde kondigde hij bij wijze van proef een openbare aanbesteding aan voor de anticonceptiepil.

De pil met de beste prijs-kwaliteitsverhouding wint de aanbesteding. Voor deze anticonceptiepil zal de ziektekostenverzekering meer terugbetalen aan gebruiksters dan voor de pil van andere fabrikanten.

Volgens minister Demotte wordt de openbare aanbesteding een ,,testcase''. Hij heeft zich laten inspireren door een voorbeeld in Nieuw Zeeland.

Aanleiding voor de bewindsman om met een aanbestedingsprocedure te komen is de weigering van een aantal producenten, waaronder Organon, Schering en Wyeth, nog langer aan het terugbetalingssysteem van de ziekenfondsen mee te doen. Volgens de producenten is het systeem voor hen niet meer rendabel. Dat komt omdat zij een belasting moeten betalen om in het systeem van de ziektekostenverzekering te kunnen meedoen. Daarnaast wordt slechts 20 procent van de verkoopprijs vergoed aan de gebruiksters. De bedrijven zouden hun prijzen willen optrekken, wat nauwelijks mogelijk is zolang ze meedoen in het terugbetalingssysteem van de ziekenfondsen.

Minister Demotte wil de winst die ziekenfondsen halen uit de pillen die uit het systeem worden teruggetrokken, gebruiken voor een extra terugbetaling voor de pil die de openbare aanbesteding wint. Hij acht een terugbetaling van 50 tot 75 procent mogelijk.