Zone voor olifanten

Een landmijnvrije zone voor olifanten in Angola. Dat is waar de Amerikaanse vredesorganisatie Roots of Peace een miljoen dollar voor bij elkaar probeert te krijgen. Het initiatief wordt door de Verenigde Naties gesteund.

Zo'n 120.000 olifanten zitten al geruime tijd `opgesloten' in Noord-Botswana. Ze kunnen niet gebruik maken van hun traditionele migratieroute naar Angola en Zambia omdat die met landmijnen ligt bezaaid, een erfenis van ruim een kwart eeuw burgeroorlog in Angola. Volgens milieudeskundigen `voelen' de beesten dat de weg niet veilig is. In de jaren negentig zijn er regelmatig olifanten op een mijn gelopen en sindsdien trekken ze niet meer.

In Botswana worden de olifanten in toenemende mate beschouwd als een plaag. Ze brengen grote schade toe aan de gewassen op de akkers. En hun aantal groeit elk jaar met vijf procent. Als er niks gebeurt, zit er volgens de Amerikaanse milieuadviseur dr. John Hanks voor Botswana niks anders op dan de komende vijf jaar 60.000 olifanten te doden.

Om dat te voorkomen heeft de vredesorganisatie het plan gelanceerd om de oude migratieroute landmijnvrij te maken. Het gaat om een strook land van 10 bij 150 kilometer. Volgens de VN zijn er in dat gebied ten minste 2.200 plaatsen waar landmijnen liggen of munitie die niet is geëxplodeerd. Het initiatief maakt deel uit van een groter plan voor een natuurpark dat zich uitstrekt van Zimbabwe en Zambia tot Botswana, Namibië en Angola.