Zonder liefde

Als de naam Rotlewi valt, zeggen schakers die hun geschiedenis kennen automatisch: 'Rotlewi-Rubinstein, Lodz 1907'. De Pool Gersz Rotlewi (1889-1920) was een van die ongelukkige schakers die hun bekendheid danken aan een prachtige partij die ze verloren hebben.

Toch was Rotlewi een sterk schaker. Het enige toptoernooi dat hij speelde was Karlsbad 1911. Hij leek het te gaan winnen, maar ten slotte werd hij vierde, nog steeds boven vele topsterren, zoals de latere wereldkampioen Aljechin. Daarna speelde hij nooit meer een toernooi, waarschijnlijk doordat hij leed onder zware depressies.

De Duitse schrijver Ernst Jünger kende hem in zijn jeugd goed, doordat zijn vader Rotlewi in een schaakcafé in Hannover had getroffen en hem af en toe uitnodigde om te komen logeren op het platteland. De natuur was voor Rotlewi een onbekend en boeiend, maar ook wat vreeswekkend verschijnsel.

Ernst Jünger, die vier jaar jonger was dan Rotlewi, beschreef hem later als ziekelijk en melancholiek. Ze wandelden vaak samen en tijdens een van die wandelingen stelde Ernst een vraag waar hij zelf van schrok: 'Waarom bent u altijd zo treurig?' Rotlewi antwoordde met een dichtregel: 'Wat is een leven zonder glans van liefde?'

Later kwam Rotlewi opeens niet meer in het schaakcafé en de Jüngers hoorden nooit meer wat van hem. In zijn boek Subtile Jagden schrijft Ernst Jünger dat Rotlewi waarschijnlijk 'in de wervel van de Eerste Wereldoorlog' verdwenen was, maar in feite stierf hij twee jaar daarna.

Rotlewi-Süchting, Karlsbad 1911. Wit begint en wint.

Oplossing Schaken: Oplossing: 1. Da3-f8+ en zwart gaf op vanwege 1...Kxf8 2. Th8 mat.

    • Hans Ree