Weer een Miloševic

Dragomir Miloševic, voormalig bevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen rond Sarajevo, is gisteren uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal.

De aanklacht tegen de 62-jarige Milosevic, geen familie van Slobodan, dateert van 1998. Hij werd toen aangeklaagd met Stanislav Galic. De 61-jarige Galic werd een jaar geleden tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn verantwoordelijkheid als korpscommandant voor de beschietingen van burgers in Sarajevo door het Romanija Korps. Dragomir Miloševic volgde hem toen op.

Het Joegoslavië-tribunaal maakte gisteren ook bekend dat twee voormalige kopstukken van de Servische geheime dienst, Franko Simatovic en Jovica Stanišic, voorlopig worden vrijgelaten.

De VN-rechters verwierpen de bezwaren van de aanklagers tegen voorlopige vrijlating. Stanišic was chef van de geheime dienst van de Joegoslavische deelrepubliek Servië. Simatovic leidde onder president Miloševic een speciale eenheid van de geheime politie.

Stanišic en Simatovic keren terug naar Servië, maar moeten terugkomen naar Den Haag als het proces tegen hen begint.