Webcongres: Politici moeten niet meedoen aan spelletjes op tv

Deelnemers aan het web- congres, het online discussie- platform op www.nrc.nl/ webcongres bogen zich over de stelling: politici moeten eens ophouden met meedoen aan tv-spelletjes. Absoluut, vond 52 procent.

Eens

Bart Hengeveld, Schoonhoven: ,,Politici moeten al hun werkkracht en aandacht besteden aan het besturen van dit land. Alle onnutte bezigheden die daar niets mee te maken hebben dienen uit hun programma verwijderd te worden. De overige tijd dient besteed te worden aan het bijwerken van hun kennis en aanscherpen van hun intellectuele vermogens.''

Erik van Bergeijk, Utrecht: ,,Juist door dit soort activiteiten wordt de politicus meer op zijn spontaniteit, uiterlijk en uitstraling beoordeeld. Dit is een kwalijke zaak, want het gaat immers om de inhoud.''

Bert van Cann, Roermond: ,,Dit populistisch gedrag tast de geloofwaardigheid van de politicus aan, werkt populisme in de hand en vertroebelt het zicht op de werkelijke politieke en maatschappelijke problemen van het land. Wanneer een politicus populair wil zijn moet hij maar artiest worden.''

Heinjan Elbers, Hoogerheide: ,,Politici moeten de kiezers vertegenwoordigen in de functies die daarvoor zijn. Daarin moet men excelleren en door vakmanschap bekendheid krijgen, niet door spelletjes. En vooral de kiezers niet voor de gek houden. In dit verband acht ik ook Barend en van Dorp een spelprogramma.''

Tjalco van der Meij, Borculo: ,,Het streven naar `gewoon' zijn komt vaak slecht over. Ik zie liever een politicus die zijn vak beheerst en respect afdwingt met zijn werk.''

Henk de Boer, Bussum: ,,Ze horen er helemaal geen tijd voor te hebben. Ook het continu opdraven van de dames en heren bij allerlei `infotainment' begint me steeds meer de keel uit te hangen.''

J.H. Wienen, Heemskerk: ,,De corebusiness is het vertegenwoordigen van het volk. Het uithangen van populaire jongen of meisje strookt daar op geen enkele wijze mee. Als men alleen de volksgunst verwerft op basis van de prestaties in allerlei tv-programma's is men slecht bezig.''

Herman Pijpers, Bunde: ,,Het is een verontrustend gevolg van de mediacratie waarin we leven, dat politici door veel kiezers vooral worden beoordeeld op hun mediagenieke kwaliteiten, met als gevolg dat populisten als Fortuyn en Wilders vanuit het niets een enorme hoeveelheid zetels binnenslepen.''

Wilko Pels, Amsterdam: ,,Dit past helemaal in het tijdsbeeld van de vervlakking en oppervlakkigheid. Leiderschap wordt niet meer verworven door visie, inzicht en kennis, maar door populisme en sociale vaardigheden. Het meedoen aan spelletjes op tv versterkt deze tendens alleen maar.''

Liesbeth Rector, Amersfoort: ,,We leven al veel te veel in een door de media gecontroleerde inhoudsloze spelletjescultuur, waar menigeen als een onnozel hoefdier staat mee te klappen en stampen en vooral opgewonden wordt van zijn eigen geblaat.''

J. Mulder, Zeist: ,,Ik erger mij mateloos aan politici die zich als clowns op het scherm gedragen. Nog erger vind ik ministers en politici die zonder onderscheid aan ieder praatprogramma meedoen. Ze laten zich als kleine jongens schofferen en tutoyeren (denk aan Jan Mulder).''

Oneens

W. Muller, Zeist: ,,Door het meedoen aan spelletjes zie ik af en toe ook eens een andere kant van een politicus. De gemaakte vrolijkheid tijdens de spelletjes is iets waar je maar doorheen moet prikken. Bovendien krijgen politici door mee te doen een iets realistischer beeld van de samenleving.''

David van Dantzig, Amsterdam: ,,Niet meedoen aan informelere publieke activiteiten zal het ambt eerder schaden. De afstand tussen politici en kiezers is vaak al veel groter dan wenselijk is. Het is toe te juichen indien deelname aan een spelprogramma deze kloof verkleint.''

Rob Wieleman, Sassenheim: ,,Mits een beetje proportioneel, vind ik dit geen probleem. Zo krijgen wij een beter inzicht in de algemene ontwikkeling van de gekozen volksvertegenwoordigers. En dat kan ons helpen bij onze stemkeuze bij toekomstige verkiezingen.''

Richard Ots, Sarajevo: ,,Ik heb een gezonde afkeer van tv-spelletjes, maar als politici op deze wijze bepaalde bevolkingsgroepen kunnen bereiken, of het appeal van de politiek bij die groepen kunnen vergroten, dan is het mij welkom.''

Marcel Scheele, Leiden: ,,Het gebrek aan aanzien van de politiek heeft niet zozeer te maken met het meedoen aan spelletjes op de televisie, maar veeleer met een overmaat aan het spelen van spelletjes in de politieke arena. Wellicht kunnen politici hun spelletjesdrift kwijt op de televisie, waarna ze gewoon serieuze politiek kunnen bedrijven in onze vertegenwoordigende lichamen.''

David Rietveld, Den Haag: ,,Politici zijn – zeker de afgelopen weken – prima in staat gebleken om in hun reguliere werkzaamheden afbreuk te doen aan hun eigen aanzien. Ik zou het daarom willen omdraaien: deelname aan spelletjes kan juist duidelijk maken dat politici soms wel ergens een antwoord op hebben.''

Jaap de Fockert, Heerhugowaard: ,,Het stoffige, vaak impopulaire imago dat rond de politiek hangt kan door tv-optredens een opfrissertje krijgen. Maar politici dienen zich goed te realiseren, dat ze zich ook erg belachelijk kunnen maken door aan de verkeerde programma's mee te doen.''

Jaap van der Stel, Haarlem: ,,Politici moeten met andere `bekende Nederlanders' concurreren om aandacht, waardoor elke exposure hun meer dan lief is. Een volkspartij die nu van deelname afziet kan rekenen op enkele zetels verlies.''

Yaël Schrijver, Amstelveen: ,,Laat politici vooral veel op de televisie komen. In spelprogramma's waar ze hun redeneer-, sport-, kunst- en cabarettalenten kunnen tonen. Komen de politici wat af van hun imago van baantjesjagers.''