Waanzin

Bij Anouk is het altijd wachten op het moment dat haar muziek en haar publieke persoon samenvallen. Die muziek is stoer en uitdagend, maar niet zo stoer en uitdagend als Anouk zelf. In interviews met de Haagse zangeres komt doorgaans haar duistere kant ter sprake; die ze zelf uitsplitst in woede, vervreemding en onaangepastheid. Ook live is er altijd een innerlijke stijd in haar voelbaar. Die maniakale trekjes maken Anouk een uitzonderlijke zangeres, met heel wat meer pit dan schreeuwdiva Alanis Morissette of schreeuwpuber Avril Lavigne.

Het is jammer dat die kant van Anouk muzikaal niet meer ruimte krijgt. Ongebreideldheid, dat is waar het in rock tenslotte om draait. Als je schreeuwt doe het uitbundig, als je huilt doe het jammerlijk, en als je maar een greintje waanzin in je hebt, laat hem horen.

Haar nieuwe cd, Hotel New York (naar het Rotterdamse hotel waar de liedjes werden geschreven), is in de eerste plaats een veelzijdige plaat. Er zijn ballades, sobere liedjes, een reggae-liedje (Heaven Knows), een pop-hit (Girl), een trefzekere rocker (Jerusalem) en een enkel richtingloos stukje powerpop (Help). In de meeste nummers wordt de begeleiding terughoudend verzorgd door een eenzame solerende gitaar of een simpel riff. Anouks zang is krachtig en expressief. Ook hier haalt haar stem steeds uit als een vuistslag, maar ze weet in liedjes als `One Word' en `Our Own Love' ook nog iets teders of droevigs over te brengen.

En hoe zit het met de waanzinfactor? Laat Anouk de controle eindelijk eens varen? Is er de magie van het ongrijpbare? Van Nederlands meest gekwelde rockzangeres zou je het zo langzamerhand hopen. En ja, de momenten zijn er. Er zijn nummers waarin de woorden als orakeltaal uit haar mond komen rollen. Dan gaat het als vanzelf, dan is ze één met de muziek. Bijvoorbeeld in het prachtnummer `Jerusalem', en de opener `Girl' dat met zijn spontane schelle kreten en licht hysterische uitspraak van het woord `you' laat horen hoe je iemand bij zijn lurven moet grijpen. Maar ook op deze cd zit in een aantal nummers iets geforceerds. Alsof de vorm van de liedjes haar stem net niet past. Die frictie staat de volledige overgave in de weg. Maar het begin is er, en dat is iets om te koesteren.

Hotel New York

Dino Music 7243 8751522***

    • Hester Carvalho