Televisiejournaals dag en nacht op web

Sinds deze week heeft de NOS een digitaal themakanaal op internet, waarop dag en nacht het NOS Journaal kan worden bekeken. De live televisieuitzendingen van het journaal kunnen worden gevolgd, de laatste Journaaluitzending wordt herhaald tot de volgende editie begint. De NOS wil met dit initiatief inspelen op de wens van kijkers om de nieuwsuitzendingen snel en overal ter wereld te kunnen zien. De uitzendingen zijn te bekijken op de website www.nosjournaal24.nl.

De NOS wil als publieke omroep zoveel mogelijk mensen bereiken met haar nieuws- en sportprogramma's. Door nieuws aan te bieden via een themakanaal op internet verwacht de omroep een publiek te trekken dat nu niet naar het Journaal wil of kan kijken.

De journaals op internet zijn identiek aan de tv-uitzendingen en verschijnen op het web met een vertraging van ongeveer een halve minuut, omdat het analoge signaal naar digitaal moet worden omgezet. De NOS verwacht dat het nieuwe kanaal in de loop van 2005 ook op televisie te zien zal zijn. In de toekomst kan het bovendien worden uitgebreid met andere actuele uitzendingen. Ook broedt de omroep op plannen voor een parlementair themakanaal.

Op www.nosjournaal24.nl is meer te vinden dan alleen de (jeugd-)journaaluitzendingen. De organisatie en de geschiedenis van de nieuwsrubriek worden uitgebreid toegelicht, hetzelfde geldt voor de techniek en de logistiek van de uitzendingen. Erwin Kroll, Marjon de Hond en Gerrit Hiemstra verzorgen een aparte rubriek waarin zij klimatologische verschijnselen toelichten. Dezer dagen staat op de site een artikel van Erwin Kroll over de orkanen die de laatste maanden het Caraïbisch gebied geteisterd hebben. Behalve de weerlui worden ook de presentatoren, correspondenten, verslaggevers en leden van de hoofdredactie voorgesteld met een fotootje en een korte biografie.

Een interessant onderdeel, niet alleen voor insiders, zijn de webpagina's waarop hoofdredacteur Hans Laroes verantwoording aflegt over de werkwijze van zijn Journaal, vergelijkbaar met de rubriek `De lezer schrijft, de krant antwoordt' op zaterdag in de bijlage Opinie & Debat van deze krant.

Ook op www.nosjournaal24.nl te vinden zijn drie stukken waarop de Journaalredactie afspraken over haar werkwijze heeft gebaseerd. De stukken vloeiden voort uit beleidsdiscussies die ontstonden naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001 en de moord op Pim Fortuyn in mei 2002.

www.nosjournaal24.nl

    • Hans van Laarhoven