Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Vervoer prins Bernhard. Rechtstreeks verslag van het overbrengen van het stoffelijk overschot van prins Bernhard van Paleis Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Koningin Beatrix en de prinsessen Margriet, Irene, Christina en Pieter van Vollenhoven zullen de overleden prins naar Den Haag begeleiden. Het verslag wordt 12.10 uur onderbroken voor een biografie over de prins. Maandag een rechtstreeks verslag uit de Ridderzaal van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal waarin de overleden prins wordt herdacht. Ned.2, 11.40-13.40u. & maandag, Ned.2, 12.00-14.30u.

KUNST

Close up: Pinocchio, en de legende van een lieve leugenaar. Over de creatie Pinocchio van Carlo Lorenzini, beter bekend onder zijn pseudoniem Collodi. De avonturen van Pinocchio, de houten pop die in een echt jongetje verandert, zijn nog steeds een inspiratiebron voor speelfilms, theaterstukken en tekenfilms. Ned.1, 18.30-19.30u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Vrije geluiden. Portret van een van Nederlands belangrijkste eigentijdse componisten, Michel van der Aa (1970). Zijn kameropera One was een hoogtepunt op het Muziekfestival van Berlijn 2003. Op alle grote festivals wordt zijn werk thans gespeeld. Ned.3, 11.00-12.00u.

100% Ondernemer 2004. Finale tussen drie finalisten om de titel en hoofdprijs voor een mediacampagne ter waarde van 100.000 euro. Tijdens de finale worden de ondernemers onderworpen aan vragen over ondernemerschap, toekomstplannen, creativiteit en innovativiteit. De kandidaten zijn Suitsupply uit Amsterdam (Fokke de Jong), Burton uit Zutphen (Iwan Göbel) en Fox Vakanties uit Nieuw Vennep (Jos Neijenhuis). RTL5, 18.00-18.30u.

De Liefde in het Land. Bezoek aan Curaçao, waar de vrouwen en mannen zich over de liefde uitlaten. Ned.1, 19.30-20.00u.

Hoe?Zo! In deze aflevering van de kennisquiz aandacht voor de bobslee en hoe deze ontworpen wordt. Het Nederlandse vrouwenteam wil over twee jaar meedoen aan de Olympische winterspelen in Turijn. Ned.1, 21.40-22.30u.

Freek de Jonge: Vergrijzing. In deze fascinerende en onnavolgbaar satirische serie kijkt cabaretier Freek de Jonge terug op de afgelopen 60 jaar. Vanavond een feestelijke hommage aan Neerlands Hoop en zijn overleden compaan Bram Vermeulen. Met Stef Bos, Frank Boeijen, Huub van der Lubbe, Boudewijn de Groot, Jenny Arean e.a. Ned.3, 22.10-23.15u.

Kruispunt. De in 1971 overleden schrijver Godfried Bomans had een voorliefde voor de figuur van sinterklaas en deed niets liever dan zelf voor sint spelen. In de uitzending Bomans als goedheiligman en zijn weemoed naar het rijke roomse leven. Kees Fens, Harry Mulisch en Herman van Run duiden de literaire betekenis van de schrijver en humorist. Ned.1, 23.00-23.40u.

KLEUTERS

Sinterklaas in Sesamstraat. Sinterklaas krijgt een tekening van Ieniemienie, maar de Pieten begrijpen niet wat er op staat. Ned.3, 16.45-17.10u.

FILM

.Kruimeltje (Maria Peters, 1999, Nederland). Mogelijk wat oubollige, maar innemende en razendsuccesvolle smartlap naar boek van Chris van Abkoude. Met Ruud Feltkamp als het pittige weeskind. Ketnet, 11.05-13.00u.

My Girl (Howard Zieff, 1991, VS). Betrekkelijk gewaagde tragikomedie over de groeipijnen van elfjarige, hypochondrische dochter Anna Chlumsky van weduwnaar annex begrafenisondernemer Dan Aykroyd. Fragmentarisch opgebouwde film besteedt tegelijkertijd aandacht aan de onhandige liefde tussen vader en Jamie Lee Curtis. VRT, 13.35-15.10u.

.Vengo (Tony Gatlif, 2000, Spanje/Fr./Dld./Japan). Verhaaltje over twee rivaliserende zigeunerfamilies doet minder ter zake in hartverscheurend mooie film over de door Zuid-Spaanse zigeuners gezongen en gespeelde flamenco. Ned.3, 14.30-15.50u.

Drop Zone (John Badham, 1994, VS). Ambachtelijke actiefilm over `skydivers', onder wie een deugdzame Wesley Snipes en een criminele Gary Busey. De laatste dringt via het luchtruim door tot een geheime overheidsdienst in Washington. Veronica, 20.30-22.25u.

The Beach (Danny Boyle, 2000, VS). Regisseur, producent en schrijver van Trainspotting verfilmde hippe bestseller uit 1996 over tropisch eiland waar Thaise boeren stiekem weed verbouwen en oudere hippies een geheime gemeenschap hebben gesticht. Reiziger Leonardo DiCaprio vangt er een haai en zoent met een Française te midden van fluorescerend plankton. BBC1, 23.15-1.10u.

Looking for Richard (Al Pacino, 1996, VS). Minder gelukkig regiedebuut van Pacino is quasi-documentaire die het fenomeen Shakespeare toegankelijk tracht te maken voor de gemiddelde Amerikaan. BBC2, 0.45-2.30u.

RADIO

Viertact. Gesprek met de 63-jarige dirigent Edo de Waart over zijn vertrek als chef-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en zijn nieuwe functie in Hongkong. Het gesprek wordt onderbroken met fragmenten uit werk van Richard Strauss, John Adams en Gustave Mahler. Radio 4, 17.00-18.00u.

Opium. Curator Sjeng Scheijen vertelt over de tentoonstelling in het Groninger Museum over de Russische impressario en producent Sergej Diaghilev, één van de grootste kunstvernieuwers van de afgelopen eeuw. Verder Frank Houtappels over zijn komedie De gelukkige Mandarijn en cabaretier Kees Torn over zijn programma Doe mee en win!. Radio 1, 19.04-20.00u.

Volgspot. Aandacht voor de theatershow van de band Normaal en een gesprek met Stef Bos over zijn tournee Licht en boek Gebroken gezinnen. Radio 2, 23.00-1.00u.