Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Aandacht voor het overlijden van prins Bernhard en een reportage over de zwerftocht van een Soedanees gezin na het afwijzen van hun asielaanvraag. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor de resultaten van de enquête van het Financieele Dagblad en Nova naar het toenemend geweld tegen advocaten die in faillissementen als curator optreden. In de studio twee advocaten. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

NCRV Natuurlijk-Waterlanders: Overijssel. Eerste deel van achtdelinge serie over water en natuurbeheer in diverse Nederlandse natuurgebieden. Ned. 1, 17.35-18.25u.

Can't sing singers. Reportageserie waarin een groep mensen die niet kunnen zingen worden klaargestoomd voor een optreden tijdens de kerstperiode. BBC1, 18.45-19.35u.

PRAATPROGRAMMA

De schatkamer: Jan Mulder. Eerste deel van achtdelige serie waarin bekende televisiehoofden terugkijken op hun televisieverleden. Ned.1, 19.30-20.00u.

Paul Rosenmöller en ... De politicus Bolkestein gevolgd op zijn laatste dag in Brussel en in Amsterdam. Ned.1, 22.40-23.20u.

AMUSEMENT

Dit was het nieuws. Satirisch commentaar op het nieuws en de actualiteiten met naast het vaste panel als gasten vakbondsman Doekle Terpstra en columniste Annemarie Postma. Ned.2, 20.55-21.45u.

Klaas van Eerden: Mix. Registratie van theatervoorstelling met muziek, verhalen, dans en typetjes, met vaart muzikaal gemixt. Ned.3, 23.10-0.00u.

FILM

Made in America (Richard Benjamin, 1993, VS). Eigentijdse variatie op traditionele romantische Hollywoodkomedie. Afro-activiste Whoopi Goldberg ontwikkelt een zwak voor macho met cowboyhoed (Ted Danson), de tot dan toe onbekende spermadonor van wie zij 16 jaar terug een dochter kreeg. Net5, 21.00-23.00u.

The Pledge (Sean Penn, 2001, VS). Broeierige, ongewone thriller waarin detective obsessief de verkrachting van en moord op een klein meisje ontrafelt. Jack Nicholson als de detective van wie nooit helemaal zeker is of hij gek aan het worden is. Vanessa Redgrave als elegante oma en Harry Dean Stanton als uitgebluste benzinepomphouder. BBC2, 22.30-0.30u.

Guarding Tess (Hugh Wilson, 1994, VS). Sentimentele komedie over de groeiende verstandhouding tussen nukkige presidentsweduwe Shirley MacLaine en geheim agent Nicolas Cage, die in een uithoek van Ohio als haar lijfwacht te werk is gesteld en van heldhaftiger opdrachten droomt. Net5, 23.00-0.45u.

Controvento (Peter del Monte, 2000, Italië). Nauwelijks in de bioscoop uitgebracht drama. In regenachtig Turijn beleeft een impotente verpleger een troosteloze affaire met monomane psychiater annex zuster van zijn ex. Ned.3, 24.00-1.40u.

Outside Providence (Michael Corrente, 1999, VS). Kluchtig melodrama over klassentegenstellingen naar autobiografisch scenario van de maker van There's Something about Mary. Zeventienjarig, armoedig buitenbeentje uit achterbuurt van Rhode Island belandt op kostschool vol blauwe blazers. Ned.1, 0.15-2.00u.

.Hombres complicados (Dominique DeRuddere, 1998, België). Vierde film van de regisseur van Wait until Spring Bandini is een voor een habbekrats gemaakte, fantasierijke zwarte komedie waarin het toch nog goed komt met vergooide levens. Klaploper Dirk Roofthooft neemt zijn verlepte broer Josse de Pauw op sleeptouw in de vrolijke hel van Luik. Ook met Hilde Van Mieghem en gastrollen van de regisseurs Marc Didden, Jaco Van Dormael en Harry Cleven. Canvas, 0.20-1.45u.

.Sweet and Lowdown (Woody Allen, 1999, VS). Als geënsceneerd docudrama vermomde speelfilm van Allen over de fictieve jazzgitarist Emmet Ray, die in de jaren dertig geleefd zou hebben en in zijn zelfzuchtige wereldje even plaats vond voor een verhouding met het spraakloze wasmeisje Hattie. Sean Penn overtuigt en imponeert als de jazzlegende. BBC2, 0.30-2.00u.

RADIO

Knetterende letteren. Op zoek naar de eigen stem van de Oostenrijkse literatuur. Aanleiding is de omstreden Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek, winnares van de Nobelprijs voor de literatuur. Aan de zoektocht nemen deel de schrijver en austrofiel Louis Ferron, de germaniste en vertaalster Gerda Meijerink, en de literatuurcriticus Elsbeth Etty. 747AM, 14.02-15.02u.

Opium. Aandacht voor de kunstenaar Ritsaert ten Cate die in galerie De Appel de tentoonstelling De wereld deugt, wijzelf helaas wat minder samenstelde. Ten Cate was in de jaren zeventig onder meer de man achter het legendarische Mickery-theater. De journalist Jan Desmet schreef het boek Van de liefde, van de hond, over mannen die bekennen dat ze liever hun hond kussen, en vrouwen die zich beter kunnen ontspannen met hun hond dan met hun man. Verder geeft de thrillerschrijver Simone van der Vlugt commentaar op de nieuwe speelfilm Amazones van Esmé Lammers, waarin vier vrouwen kiezen voor een bankroversbestaan. Radio 1, 19.04-20.04u.

Opera live. Don Paquale. Opera in drie akten van Domenico Gaetano Maria Donizetti (1797-1848). Rechtstreekse opname vanuit het Royal Opera House Covent Garden in Londen, met Simone Alaimo (bas) als Don Pasquale, Alessandero Corbelli (bariton) als Malatesta en Tatiana Lisnic (sopraan) als Norina. Koor en orkest van het Royal Opera House. Radio 4, 19.02-23.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met dammer Ton Sijbrands. Radio 1, 0.04-1.00u.