Studio Sport?

De NOS, RTL Canal+ en John de Mol boden deze week op de uitzendrechten voor het eredivisievoetbal volgend seizoen. Is het erg als Studio Sport de samenvattingen kwijtraakt?

Gerrit-Jan Wolffensperger, oud-voorzitter Raad van Bestuur Publieke Omroep: ,,Het is een grote klap voor de NOS en een stap richting versmalling van de publieke omroep als ze de samenvattingen kwijtraken. Wil je op Nederland 2 zoveel mogelijk publiek bereiken met een brede Nederlandse content, dan is sport daar bij uitstek geschikt voor. Wil je de zender `breed' houden dan is het moeilijk te verzinnen wat je in plaats van voetbal moet programmeren. Of je kiest voor kleinere sporten en trekt een kleiner publiek. Anders ben je aangewezen op Amerikaanse content, maar daar is al genoeg van. De kijker is gewend aan voetbal op andere netten en schakelt wel over. Op sport rust geen monopolie meer. Dat is al verspreid over verschillende loketten. Het is een marktkwestie. Helemaal kwijt raakt de NOS voetbal waarschijnlijk niet. Ik sluit niet uit dat ze een ander pakket nemen.''

Frans Derks, voorzitter Coöperatie Eerste Divisie: ,,Ik vind het niet erg als de samenvattingen ergens anders terechtkomen. Studio Sport heeft het voetbal altijd goed gedaan, maar dit is een kwestie van marketing. De grootste portemonnee krijgt de uitzendrechten. Als andere omroepen de ambitie hebben, kunnen ze het voetbal goed brengen. Wij zijn, als Eerste Divisie, blij met SBS als partner. Uit betrouwbare bron weet ik dat reporters en productiemensen hun vinger al opsteken om bij John de Mol te kunnen werken. De doodsteek voor Studio Sport? Ze kunnen meer aandacht aan andere sporten besteden.''

Frank van den Wall Bake, sportmarketingconsultant: ,,Voor de kijker verandert weinig tot niets. Degene die de uitzendrechten krijgt, haalt het niet in zijn hoofd iets te wijzigen in het tijdstip en de manier van in beeld brengen van de samenvattingen. Het succes van de bestaande aanpak is bewezen; die blijft in grote lijnen hetzelfde. Degene die de rechten verwerft heeft de strategie om bekende gezichten (presentatoren en verslaggevers, red.) mee te nemen. Techniek en productie zijn al uitbesteed, dus het verschil zit hem alleen in de opdrachtgever. De algemene attitude is dat het kwijtraken van de samenvattingen de nagel op de doodskist van de NOS is. Dat is defensief gedacht. Met het vrijgekomen geld kunnen ze andere sporten nog beter in beeld brengen. De NOS moet dan niet op zondag tegenover het voetbal gaan zitten. Als ze later uitzenden schat ik dat ze twee in plaats van drie miljoen kijkers trekken.''

Eddy Poelmann, oud-commentator Studio Sport, becommentarieert voor John de Mol de uitwedstrijden van Oranje (WK-kwalificatie): ,,Voor de kijkers is het een kwestie van gewenning. Dat is afhankelijk van hoe een ander kanaal de wedstrijden gaat coveren en of het commentaar deskundig is. Als een goed product onder een andere knop zit, went de kijker vrij snel. Wie de rechten krijgt, moet wel oppassen dat hij geen concept van de Eredivisie CV krijgt opgelegd dat leidt tot onwerkbare situaties. Zoals het opdringen van de lengte van een samenvatting zonder dat je vooraf weet wat tijdens een wedstrijd gebeurt. Studio Sport zonder voetbalsamenvattingen is wat karig. Misschien dwingt het de NOS andere sporten beter te bekijken. Ze hebben zich te makkelijk in het zonlicht van het voetbal gebaad en de weg van de minste weerstand gekozen.''

Johan Derksen, hoofdredacteur VI, analytist bij Voetbal Insite (RTL5): ,,Het is niet relevant welke zender het voetbal krijgt. Andere zenders hebben bewezen dat ze voetbal goed in beeld kunnen brengen. Een nieuwe zender kan dat net zo goed. Het lijkt me duidelijk dat John de Mol de rechten krijgt. Het gaat om geld. Van Sport 7 (mislukt experiment met sportzender, red.) heeft De Mol geleerd dat mensen wel een vertrouwd hoofd in beeld willen hebben. Medewerkers van Studio Sport die roepen dat het voetbal bij de NOS moet blijven, moeten dat niet te hard roepen. Ik hoop dat de NOS zich heeft voorbereid. Het is geen ramp als de samenvattingen naar een andere zender gaan. In Zeist zijn ze er eindelijk achter dat voetbal goud geld is. Nu gaan ze het uitventen. Geef ze ongelijk.''

    • Pieter de Vries