Rumsfeld blijft aan op het Pentagon

De Amerikaanse president Bush heeft zijn minister van Defensie, Donald Rumsfeld, gevraagd aan te blijven voor de tweede termijn van zijn regering.

Minister Rumsfeld heeft daarmee ingestemd, aldus een medewerker van de president. Volgens een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zal Rumsfeld aanblijven voor onder meer het leiden van de militaire operatie in Irak. Een andere reden om te blijven is de aanpassing van het Amerikaanse leger aan de hedendaagse dreigingen.

Bush accepteerde gisteren het ontslag van minister van Volksgezondheid, Tommy Thompson. Het vertrek van de 63-jarige Thompson, voorheen veertien jaar gouverneur van Wisconsin, was voorzien nu Bush zijn kabinet herschikt voor zijn tweede ambtstermijn. Thompson stapt over naar het bedrijfsleven. Hij zei gisteren dat hij een jaar geleden al bijna was afgetreden, maar dat hij toen gevraagd werd aan te blijven.

Bush en Rumsfeld (72) besloten gisteren over een verlenging van het ministerschap tijdens een gesprek in het Oval Office. Rumsfelds aanblijven was tot gisteren voor de buitenwereld een groot vraagteken. Zijn aanblijven was voor velen onzeker gezien het aanhoudende geweld in Irak, dat inmiddels heeft geleid tot meer dan 1.250 Amerikaanse doden.

Volgens een regeringsfunctionaris gelooft Bush dat Rumsfeld ,,de juiste persoon is op dit moment in onze geschiedenis in het voeren van de oorlog tegen terreur om onze strijdkrachten te leiden''. ,,Minister Rumsfeld is een bewezen leider in uitdagende tijden. We voeren nu een andersoortige oorlog en het is cruciaal dat we die oorlog winnen'', zei de regeringsmedewerker.

Rumsfeld kwam eerder dit jaar ook onder vuur te liggen na onthullingen over gewelddadig optreden door Amerikaanse militairen tegen Iraakse gedetineerden in de Abu Ghraib-gevangenis en andere gevangenissen. Hoewel Bush altijd zijn minister van Defensie gesteund heeft, heeft Rumsfeld veel tegenstanders in het Congres en het leger. In Europa maakte hij zich vorig jaar in veel hoofdsteden impopulair door te spreken van `Oud Europa', waarmee hij Frankrijk en Duitsland bedoelde.

Volgens bronnen op het Pentagon werd er daar altijd vanuit gegaan dat Rumsfeld in elk geval nog een tijd wilde aanblijven om toe te zien op de operatie in Irak en de modernisering van het Amerikaanse leger.

Velen hebben Rumsfeld verweten het Iraakse verzet te hebben onderschat, dat inmiddels aan duizenden Irakezen en 1.250 Amerikaanse soldaten het leven heeft gekost. Rumsfeld heeft toegegeven dat hij de hardnekkigheid van het verzet heeft onderschat.

Inmiddels hebben acht van de vijftien kabinetsleden uit de regering-Bush ontslag genomen. Het Witte Huis spreekt van een natuurlijke nieuwe invulling. ,,Het is goed om van tijd tot tijd wat nieuwe gezichten te hebben'', zei een woordvoerder gisteren. (Reuters, AP)