Rechter: veiligheid Mohammed B. is niet in gevaar

De rechtbank in Amsterdam denkt niet dat de veiligheid van Mohammed B. in gevaar is gekomen met de openbaarmaking van een recente foto van de verdachte van de moord op Theo van Gogh in het programma Opsporing Verzocht afgelopen maandag. Dat blijkt uit de onderbouwing van het vonnis in kort geding dat vrijdag werd vrijgegeven. Raadsman Plasman van Mohammed B. verzette zich tevergeefs tegen de publicatie van de foto. Het is volgens de rechtbank ,,zeer onaannemelijk dat hij binnen afzienbare tijd in het openbaar zal worden herkend van deze foto''. De rechtbank oordeelde dat het opsporingsbelang groot genoeg was, ook al is de verdachte al aangehouden: ,,Een even zwaarwegend opsporingsbelang kan zijn gelegen in het verkrijgen van antwoord op de vraag of de verdachte alleen handelde of met hulp van anderen.'' Het onderzoek naar zes medeverdachten zal over worden genomen door het landelijk parket in Rotterdam, zo heeft het OM gisteren bekendgemaakt. Dit is gebeurd omdat de zes ,,vermoedelijk deel uit maken van hetzelfde terroristische netwerk'' waar het landelijk parket al onderzoek naar doet. Het Amsterdamse parket blijft verantwoordelijk voor het onderzoek naar Mohammed B.