`Plan moord' Allawi: drie man in arrest

De Duitse autoriteiten hebben gisteren drie Irakezen aangehouden wegens een vermeend plan om de Iraakse premier Allawi om te brengen, die in Duitsland op bezoek was.

De arrestatie werd gisteren bekendgemaakt terwijl Allawi in Berlijn was. De drie zouden het plan hebben gehad om Allawi tijdens zijn bezoek aan Duitsland om te brengen. Aanklager Kay Nehm zei dat tot de arrestatie was overgegaan na afgeluisterde telefoongesprekken, die wezen op een aanslag. ,,Er waren aanwijzingen die verband hielden met een specifieke gebeurtenis in Allawi's programma'', zei Nehm tijdens een persconferentie.

Hij voegde eraan toe dat een voorziene ontmoeting met Iraakse ballingen niet was doorgegaan wegens de vermeende dreiging. Agenten van speciale eenheden vielen in Berlijn, Augsburg en Stuttgart in totaal negen appartementen binnen. Vermoed wordt dat de drie mannen lid zijn van de radicale organisatie Ansar al-Islam. ,,De invallen hadden tot doel bewijsmateriaal te verzamelen over het bestaan, de structuur en de werkwijze van de groep alsmede indicaties te vinden van concrete terrorisische activiteiten'', zei het openbaar ministerie gisteren in een verklaring.

De Iraakse interimpremier Allawi arriveerde donderdag in Duitsland en had gisteren een onderhoud met kanselier Schröder. De autoriteiten hebben uit veiligheidsoverwegingen verscheidene programmaonderdelen geschrapt of gewijzigd.

,,We zagen een aanzienlijke dreiging tegen Allawi'', zei Nehm vrijdagmiddag. ,,Er waren in toenemende mate aanwijzingen die in de richting wezen dat een aanval werd voorbereid.''

De drie Irakezen zullen vandaag voor verder onderzoek voorgeleid worden aan de rechter die eveneens over de verlenging van de hechtenis moet beslissen. Op een persconferentie zwegen Allawi en Schröder gisteren over de arrestaties.