Pietenochtend

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine, maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: sinterklaas.

menig kinderhart klopt dezer dagen sneller dan anders. Een van de hoogtepunten in de lange aanloop naar pakjesavond is de pietenochtend. Op de Clemensschool in Hulsel kunnen leerlingen uit de groepen 1, 2 en 3 naar hartelust knutselen, pepernoten bakken, klimmen en klauteren en zichzelf schminken of geschminkt worden. Tussendoor wordt er natuurlijk gesnoept en kunnen ze tijdens een verhaal tot rust komen.

De opgebouwde stellage voor de `pietengym' ziet er indrukwekkend uit. In de ruime en goed geoutilleerde speelzaal is de kast tijdelijk een flatgebouw, de glijbaan een schuin aflopend dak en een omgekeerde bank de nok van een huis geworden. ``Hier moeten de pieten omhoog klimmen, dan over dit net naar het dak lopen, een pakje vangen en dat in die schoorsteen gooien'', vertelt een enthousiaste Annemarie uit groep 3.

`'Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben', zegt juf Maria van Gorp, ``zijn ze bezig met een gymles met dezelfde oefeningen als normaal. Een enkeling durft met een zwartgeschminkte snoet net iets meer dan anders.''

Ook tijdens de andere onderdelen wordt wel degelijk iets geleerd. Zo weet Frie zich een dag later nog te herinneren hoe het papiertje heet waarop staat hoeveel gram basterdsuiker, bloem, boter, melk en koekkruiden er nodig zijn om deeg voor heerlijke pepernoten te maken. Max kon zich het woordje `recept' niet meer herinneren, maar nog wel dat hij bijna de helft van zijn portie deeg had opgesnoept voordat het in de oven ging.

Tijdens het knutselen hebben de kinderen de keus tussen het maken van een sinterklaaspop of een plaktekening van een zwarte piet. ``Hoewel ik alle kleuren van de regenboog had klaargelegd'', stelde juffrouw Maria na afloop vast, ``hebben ze, op één leerling na, allemaal de kleuren geel en oranje gebruikt. Ze hebben dus blijkbaar een duidelijk beeld van hoe een zwarte piet er behoort uit te zien.'' ``Kijk'', zegt een vrolijke Luc, ``mijn zwarte piet heeft traanogen''. Hij is wat te royaal met de lijmstift geweest en er heeft zich onder het weggezakte oog een glimmende druppel gevormd. Even later schatert hij het uit en voegt er na een nadere inspectie van zijn kunstwerk nog iets aan toe. ``Hij heeft ook nog een snottebel.''

    • Cor van der Heijden