Opinie

    • Youp van ’t Hek

Opvolger

Steeds als ik een paar lullige woorden aan Bernhard had vuilgemaakt ging de telefoon: een of andere adjudant of persoonlijke secretaris die mij wilde doorverbinden met Zijne Koninklijke Hoogheid. De prins wilde graag praten over hetgeen ik geschreven had. Maar ik had er helemaal geen zin in en legde dat uit aan de vazal van Victor Baarn. Een columnist moet zijn slachtoffers niet persoonlijk spreken. Daarbij vind ik het irritant als iemand mij op mijn geheime privé-nummer belt. Ik heb een heus kantoor met een paar zeer deskundige medewerkers die gespecialiseerd zijn in slachtofferhulp en nazorg voor personen die door mij in deze krant zijn aangepakt. Maar naar mijn kantoor heeft de goede man nooit gebeld.

Toen ontving ik op een dag een brief: waarom ik hem vooroorlogse Duitse ziekenfondsadel had genoemd en een op onze kosten feestvierende schuinsmarcheerder? Nooit beantwoord. Waarom niet? Allemaal geen tijd voor.

Moest erg lachen om mijn collegaatje Jeroen Krabbé, die een paar weken geleden tegen Frits Barend had gezegd: ,,Als Bernhard doodgaat moet je mij bellen”, om vervolgens aan de prins te melden: ,,Ik ben gevraagd door Barend en Van Dorp!” IJdelheid heeft weinig grenzen. Begreep ook dat Jeroen en de prins als twee oude nichten heel intiem een uurtje hand in hand hebben gezeten. En na Krabbé kwam zijn een na beste vriend Rik Felderhof. Ik hoop een vrolijker sterfbed te hebben.

Waar het in deze dagen om gaat? In welk pak uit de koninklijke verkleedkist wordt Bernhard in Delft bijgezet? Wie zit waar in de kerk? Worden zijn bastaards vol in beeld gebracht? Krijgen we zijn minnaressen te zien? Horen we nu eindelijk voor welk mokkeltje de door hem toegegeven Lockheedmiljoenen bestemd waren? Wordt Henk Vredeling uitgenodigd? Vertelt iemand de grappige anekdote over Benno die, toen hij ooit met compromitterende foto’s geconfronteerd werd, sprak: ,,Doe mij er daar maar drie van, daar twee en die andere foto’s heb ik al!” Of liegt de huisdominee hoe goed zijn huwelijk met Juliana was?

Volgens mij kan je op deze bijzetting totaal los. Iedereen die hem gekend heeft, moet naar voren komen en alles vertellen. Ik denk dat we ons tranen lachen en met het hele land een middag topamusement beleven. Geef elke spreker een mooi glas chablis en laat hem of haar uitgebreid praten over de gezonde schijt die Bernhard levenslang aan de hele kermis gehad heeft. Als iets de koningin en haar hele en halve zussen zal troosten, dan is het een frivole middag vol prachtige Bernhard-verhalen. We verkopen de rechten wereldwijd via John de Mol en zijn in één klap van de staatsschuld af.

Belangrijker vraag: wie gaat hem opvolgen? Wie gaat na Bernhard zorgen voor de kruidige anekdotes vol financieel gesjoemel en buitenechtelijk gedoe? Een monarchie bestaat al eeuwen bij de gratie van halve waarheden, roddel en achterklap. Daar betalen we ze toch voor? Tussen de Oranjes zit weinig bruikbaars. Ze zijn te braaf en te netjes.

Ik denk dat we op Máxima moeten hopen. Na haar tweede kind wordt zij ongetwijfeld de Madame Bovary van Oranje. Ze verveelt zich nu al regelmatig te pletter en gaat binnenkort heimelijke afspraakjes maken met Jan Mulder of Hans Teeuwen, die daar allebei nu al hardop van dromen. En het blijft niet bij afspraakjes. Ze neemt risico’s. Er komen geruchten over ruige feesten waar ook Mick Jagger gesignaleerd is. Er moeten foto’s verschijnen van een afgelegen haciënda op een doodstille Argentijnse pampa. Ze geniet daar van drugs, erotiek en rock’n’roll. Anders is het leven zo ondraaglijk saai. Zowel voor haar als voor ons. Wij zijn de sprookjessmullende onderdanen van deze woest aantrekkelijke toekomstige koningin. Natuurlijk is het zielig voor Alex, die in dit drama de sneue rol van zijn oma Juliana toebedeeld krijgt. Maar het is niet anders.

Maar ze moet het doen. Anders is de monarchie onleefbaar. En alleen na een wild leven ga je tevreden dood. Net als Bernhard, die op het moment dat Balkenende zijn zalvende praatjes op televisie uitsprak, gierend tegen Petrus zei: ,,Het leven was wél leuk!”

    • Youp van ’t Hek