Onrust over giframp Bhopal

Een `woordvoerder' van het chemieconcern Dow Chemical heeft voor grote consternatie gezorgd met zijn uitlatingen over de giframp in Bhopal, gisteren precies twintig jaar geleden.

Hij verklaarde op de Britse nieuwszender BBC World dat het Amerikaanse bedrijf de volledige verantwoordelijkheid accepteert voor de ramp die op 3 december 1984 plaatsvond in Bhopal, India. Hij deelde verder mee dat Dow een bedrag van 12 miljard dollar beschikbaar stelt om alle schade van de slachtoffers te vergoeden. Het bleek al snel om een vergissing van de BBC te gaan.

Vrijdagochtend werd tot tweemaal toe op BBC World een interview uitgezonden met een zekere Jude Finisterra die zich voordeed als woordvoerder van Dow Chemical. Toen een echte woordvoerder van Dow Chemical de BBC vanuit Zwitserland meedeelde dat Finisterra geen werknemer van het bedrijf was, ontdekte de omroep dat ze het slachtoffer was van bedrog.In een verklaring meldde de BBC gisteren dat ze misleid was en dat de informatie niet klopte. De BBC verontschuldigde zich bij Dow en de kijkers.

De miskleun van de BBC is extra pijnlijk omdat Dow Chemical altijd heeft volgehouden dat het niet verantwoordelijk is voor de ramp in Bhopal. Er ontsnapte destijds 40 ton hoogst giftig gas uit een chemische fabriek van Union Carbide, een dochter van Dow Chemical. Volgens officiële cijfers kwamen 3.500 omwonenden direct om. Later stierven nog eens 15.000 mensen ten gevolge van de ramp. Verder hielden 50.000 slachtoffers ademhalingsproblemen en ander lichamelijk letsel over. De betrokkenen zelf zeggen dat het om veel hogere aantallen gaat.

Honderden overlevenden, familieleden van de slachtoffers en mensenrechtenactivisten hielden vrijdag een mars door Bhopal tegen Dow. Zij eisten medische zorg en eerherstel en benadrukten dat slechts een deel van de 470 miljoen dollar schadevergoeding die Union Carbide zou betalen bij hen terecht kwam.

Giftige chemicaliën zouden nog steeds bij de fabriek liggen en het grondwater verontreinigen. In de VS loopt nog een procedure tegen Dow waaruit moet blijken of het bedrijf de locatie verder moet saneren.