Nas

Olu Dara is een begaafd en dienstbaar trompettist en cornettist, die een paar aardige, rhythm and blues-achtige soloplaten maakte maar vooral voort zal leven om een paar handenvol indringende solo's op platen van mensen als Henry Threadgill, David Murray en Cassandra Wilson. Hij is bovendien vader van Nasir Jones, een van de grootste rappers van zijn tijd. Net als op Nas' legendarische debuut Illmatic ('94, dit jaar heruitgebracht) is Dara te gast bij zijn vele malen beroemdere zoon. Street's Dusciple is een ambitieuze dubbelaar, waarop Nas zijn duizelingwekkende, virtuoze woordenstromen loslaat op lang niet altijd even toegankelijke beats. Soms is de stemming zelfs aardedonker als de soundtrack van een grootsteedse horrorfilm, wat wel weer past bij de keiharde straattaferelen die Nas met zijn meeslepende flow schetst. Opmerkelijk is UBR (Unauthorised Biography Of Rakim), een eerbewijs aan een oude rapheld. Gasten als Ludacris, Maxwell, old school-held Doug E. Fresh, pa en verloofde Kelis dragen bij aan een epos dat vooral ontzag afdwingt.

Street's Disciple

Sony Urban Music,

distr. Columbia****

    • Jacob Haagsma