Nadal uitblinker in Spaanse tennisploeg

Het Spaanse tennisteam heeft in de Davis-Cupfinale in Sevilla een 2-0 voorsprong genomen op de Verenigde Staten. Voor 27.200 uitzinnige toeschouwers zorgde Rafael Nadal voor een sensatie door van Andy Roddick te winnen. Daarvoor had Carlos Moya al Mardy Fish verslagen.

De Spaanse coach Jordi Arrese werd donderdag nog bekritiseerd voor zijn besluit de achttien-jarige Nadal in te zetten in plaats van de ervaren Juan Carlos Ferrero. En dag later werd zijn besluit luid bejubeld. Nadal verloor op het trage gravel de eerste set in de tiebreak (6-8) maar sloeg vervolgens genadeloos toe: 6-7, 6-2, 7-6 en 6-2.

De op Mallorca geboren linkshander speelde bij vlagen fantastisch. Roddick kon serveren en volleren wat hij wilde, bijna alle ballen kwamen terug. Na drie uur en 38 minuten kon de Spanjaard uitbundig zijn zege vieren.

Moya had het voorbereidende werk gedaan. Fish bood zwak partij: 6-4, 6-2 en 6-3. Vooraf had Moya nog enige zorgen, want de Amerikaan, winnaar van het olympisch zilver in Athene, had twee van de drie voorgaande partijen tegen hem gewonnen. Echter allemaal op hardcourt. Op de trage baan kwam Fish er evenwel geen moment aan te pas. De Spanjaard stuurde de Amerikaan van hot naar her en maakte de punten waar hij wilde. De eerste set was na 40 minuten voorbij, de volgende gingen nog sneller.

Het enige minpuntje bij Nadal waren zijn krampaanvallen, die hij zelf toeschreef aan het uitbundig vieren van zijn punten. ,,Ik laat mijn opwinding nog te veel de vrije loop. Ik kreeg kramp in mijn benen, mede als gevolg van het vele springen na een gewonnen punt.''

Howel Nadal het vertrouwen van zijn coach niet beschaamde, had Arrese zich wel verbaasd over de wijze waarop hij van Roddick won. ,,Heel volwassen voor een jonger speler als hij'', aldus Arrese. ,,Hij is nog maar achttien, maar hij heeft wel een lesje in Davis-Cuptennis gegeven.'' Na de krachtenslopende partij speelt de Spaanse coach met de gedachte Nadal terug te trekken voor het dubbelspel waarin hij vanmiddag met Tommy Obredo tegen de tweeling Mike en Bob Bryan moet spelen.