Kritiek Lancet op Unicef

Niet de rechten van het kind, maar het overleven van kinderen zou centraal moeten staan bij het beleid van Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties.

Dat schrijft de hoofdredactie van het prestigieuze medisch wetenschappelijk tijdschrift The Lancet in haar hoofdartikel van gisteren.

Volgens The Lancet sterven er ieder jaar tien miljoen kinderen, maar zijn de oorzaken van hun dood vaak te voorkomen. ,,De taal van rechten betekent weinig voor een kind dat dood wordt geboren, een baby die sterft aan longontsteking of een kind dat door de honger uitdroogt'', zo schrijft hoofdredacteur Richard Horton. ,,Het meest fundamentele recht is het recht op overleving. Dat moet de kern zijn van Unicefs pleidooi en landenwerk.''

,,Op dit moment, en dat is beschamend, is dat niet zo.'' De arts Horton beschrijft hoe de helft van de 10 miljoen doden onder kinderen jonger dan vijf jaar in zes landen voorkomen: India, Nigeria, China, Pakistan, Congo en Ethiopië.

Horton meent verder dat de manier waarop de directeur van Unicef wordt benoemd, fout is. Het Kinderfonds kent geen benoemingscriteria en de huidige directeur, Carol Bellamy, en haar drie voorgangers zijn Amerikanen. Bellamy, die volgend jaar met pensioen gaat, kreeg onder meer veel kritiek toen Unicef ging samenwerken met fastfoodketen McDonalds. Horton spreekt over een decennium van ,,verwaarlozing'' en roept VN-secretaris-generaal Kofi Annan op tot verbetering.

Unicef zegt in reactie dat de overleving van het kind ,,het middelpunt is van alles wat we doen en dat is te zien in onze onderzoeken, rapportages, studies en initiatieven'', aldus een woordvoerder. De kindersterfte is in de jaren `90 met 11 procent gedaald, zo zei hij. Over de directeur wilde hij geen commentaar geven.