Koketteren met verschillen tussen man en vrouw

Mevrouw Van Essen en mevrouw Stoker ergeren zich aan het ,,koketteren met verschillen tussen man en vrouw'' (NRC Handelsblad, 15 november). Dat is inderdaad gevaarlijk als je stemmen citeert van voor de tweede emancipatiegolf. Gelijkheid geen verschillen dus geldt voor kansen, beloningen, status, macht, verantwoordelijkheid.

Gelijkheid geldt niet voor geslachtsorganen, kinderen baren, hormoonhuishoudingen, haargroei. Die zijn verschillend. Ik heb 40 jaar gewerkt, ook met vele vrouwelijke managers. Ik heb vrouwen zien slagen omdat ze mannengedrag manifesteerden, maar ik heb zulke vrouwen ook zien mislukken. Niet vanwege dat nabootsen, maar vanwege de resultaten. Ik heb ook vrouwen zien winnen door nadrukkelijk trouw te blijven aan hun vrouw zijn.

Om de wetenschappelijke studie van toevallig een vrouw, die psychologe is Martine Delfos in diskrediet te brengen door haar op een lijn te plaatsen met meningen uit 1922 en 1946 lijkt mij voor echte wetenschappers gevaarlijk. Wetenschappelijk werk als koketterie afdoen, heeft een hoog `Buikhuizen'-gehalte (met verontschuldiging aan de zeergeleerde heer professor Buikhuizen). Gewoon allemaal werken aan gelijkheid van seksen, de rassen en nationaliteiten. Zonder angst voor de wetenschap alstublieft.

    • Dick Weggemans