Koersval van ABB in zaak rond asbest

De beurskoers van het Zweeds-Zwitserse industriële conglomeraat ABB tuimelde gisteren op de beurzen van Stochholm en Zürich toen bekend werd dat een rechtbank in de Verenigde Staten het verzoek van ABB had verworpen om schadeclaims van ex-werknemers wegens het blootstaan aan asbest te beperken.

De asbestperikelen achtervolgen ABB al jaren, Ze zijn de erfenis van een Amerikaans bedrijf dat er destijds mee werkte en dat door ABB werd overgenomen. Ex-werknemers in de VS eisten schadevergoeding toen bekend werd aan welke gevaren zij destijds hadden blootgestaan. ABB hoopte de totale claims te beperken tot 1,2 miljard dollar, maar wegens de uitspraak van de rechtbank gisteren kan dat bedrag nu aanzienlijk hoger uitvallen.

Niet op de laatste plaats door de asbestaffaire wankelde ABB begin deze eeuw op de rand van de afgrond. In oktober van dit jaar meldde het weer een bescheiden kwartaalwinst van netto 98 miljoen dollar tegenover een kwartaalverlies van netto 283 miljoen dollar een jaar geleden. ABB ontkende gisteren dat de uitspraak van de rechter een tegenvaller was en de schadeclaims nu omhoog zouden lopen. ,,Wij verwachten de zaak snel op te lossen'', zei gisteren ABB-topman Jürgen Dormann, die overigens teleurgesteld door de uitspraak van de rechtbank zei te zijn.

Beleggers dachten er gisteren een slag anders over en boden hun stukken massaal aan waardoor de koers forse klappen opliep. Zij vrezen dat het management van ABB weer helemaal door de asbestaffaire zal worden opgeslokt en geen tijd overhoudt om verder aan het herstel van het bedrijf te werken. De winst die ABB dit jaar op de beurs had behaald doordat het zich langzamerhand van de ergste zorgen sinds 2002 had bevrijd werd dan ook in één klap weggeveegd.

In Stockholm sloot ABB gisteren 12,8 procent lager en in Zürich 11,93 procent.