Kiev danst tot dageraad

Terwijl de aanhang van Joesjtsjenko in Kiev feest viert omdat het Hooggerechtshof de uitslag van de Oekraïense presidentsverkiezingen ongeldig heeft verklaard, treuren de supporters van Janoekovitsj in Donetsk.

Vuurwerk kleurde de lucht boven Kiev en tienduizenden mensen dansten gisteren tot diep in de nacht om te vieren dat het Hooggerechtshof de uitslag van de frauduleuze verkiezingen had geschrapt.

Honderden vlaggen wapperden. Duizenden armen klonken in elkaar om gigantische cirkels te vormen die ronddraaiden op het Onafhankelijkheidsplein waar de popmuziek alles en iedereen overspoelde.

Vreemden vielen elkaar als vrienden in de armen. En overal knalden de flessen Russische champagne.

,,Dit is het grootste feest in de geschiedenis van Oekraïne. En het wordt alleen maar groter. Morgen zal alles anders zijn'', zegt Viktor Salinsky, een 22-jarige man uit Volyn, vlakbij de Poolse grens.

Net zoals alle andere feestvierders gaat hij gekleed in oranje om zijn steun te betuigen aan oppositieleider Viktor Joesjtsjenko, wiens nederlaag tijdens de presidentsverkiezingen van 21 november gisteren door het Hooggerechtshof ongeldig werd verklaard.

Joesjtsjenko verwelkomde de overwinning van de `Oranje Revolutie' gisteren in een toespraak tot de menigte, wat leidde tot vreugdevolle spreekkoren die doorgingen nadat zijn laatste woorden allang waren verstomd. ,,Dit is een zege. We zijn hier al twaalf dagen, maar het is de moeite waard geweest'', zegt Maxim, een mijnwerker uit Lviv in het westen van Oekraïne.

Zijn kameraden blazen op hoorns en doen zich te goed aan de drank. ,Maar de belangrijkste strijd ligt nog voor ons'', zegt Maxim. ,,De grootste overwinning zal zijn als Joesjtsjenko worden ingehuldigd als president.''

De patstelling die ontstond na het duel tussen Joesjtsjenko en de door Moskou gesteunde premier Viktor Janoekovitsj stortte Oekraïne in chaos. Ze bracht tienduizenden demonstranten op de been die de straat opgingen om de beschuldigingen van Joesjtsjenko kracht bij te zetten dat zijn tegenstander bij de verkiezingen op grote schaal had geknoeid.

Na de uitspraak van het Hooggerechtshof verheugen de demonstranten zich op een herhaling van de verkiezingen die voorzien is voor 26 december. ,,We blijven dansen en feesten tot het licht wordt. We maken van Kiev een grote dansvloer'', zegt de 19-jarige Taras.

Kinderen, studenten en bejaarden juichen en grinniken als laserstralen de woorden Oekraïne en Joesjtsjenko op de gebouwen projecteren die hoog uittorenen boven het plein.

Maar in Donetsk, waar Janoekovistj grote steun geniet onder de mijnwerkers, is de uitspraak van het Hooggerechtshof slecht gevallen. ,,Het is verschrikkelijk hoe die lui in Kiev ons behandelen. Mensen zeggen dat we betaald werden om voor Janoekovitsj te stemmen'', zegt de 26-jarige Sergei Masterzheka.

Ze staat het besneeuwde centrale plein van Donetsk, samen met 4.000 andere supporters van de premier. ,,Dit is vreselijk. We hebben onze stem uitgebracht en we hebben eerlijk gekozen voor Janoekovitsj. Hij is een van ons.''

Veel van zijn aanhangers geloven nog steeds dat hun kandidaat gaat winnen. ,,Ik twijfel geen moment aan zijn succes'', zegt de 54-jarige Valentin Serikh. ,,En als hij niet wint, dan zullen we de zege van Joesjtsjenko niet erkennen. Hij staat niet aan onze kant.''