Idee van het jaar

Wekenlang las ik in de rechterbenedenhoek van deze pagina onder de kop `Bedenk het idee van het jaar' dat fietsverlichting op batterijen de wereld verbetert – of op zijn minst het dagelijks leven veraangenaamt. Nog nooit gedurende de pakweg 25 jaren dat wij abonnee zijn van uw krant heb ik de moeite genomen uw rubriek Brieven te bereiken, terwijl ik toch regelmatig een mening heb. Ook nu heb ik nauwelijks lust, maar het moet.

De fietsverlichting op batterijen is een ellende. Als ik het achterlicht in dichte mist dringend nodig heb, besluit het pientere chipje (printplaatje, fotocelletje?) dat het nog te licht is. Kom ik met de fiets aan in mijn schemerige berging, of verlaat ik deze, dan gaat het ding zonder enige noodzaak roodgloeiend tekeer. Raak ik de fiets in het donker op privé-terrein aan, dan reageert het licht alsof ik een bordeel drijf. Zit ik eens in het volslagen duister op de fiets in het verkeer, dan zijn de batterijen op. Het voorlicht draait bij deze innovatie Godlof nog traditioneel op de dynamo.

Ik heb het niet op dit type vooruitgang. Daarom is mijn idee dat uitvinders die ons achteruit helpen voor minstens 250 dagen worden verplicht 24 uur daags hun uitvinding te beproeven.

    • Leen Kool Rotterdam