IBM wil na kwart eeuw pc's afstoten

IBM heeft zijn computerdivisie in de etalage gezet. Met de Chinese pc-maker Lenovo en ten minste nog een andere kandidaat onderhandelt het Amerikaanse elektronicaconcern over een overname.

Dat meldde gisteren The New York Times, die zich beroept op bronnen dichtbij de onderhandelingen. Lenovo heette voorheen Legend en is de grootste fabrikant van personal computers in China met een notering aan de beurs van Hongkong.

IBM, dat met zijn eerste pc in 1981 de computer uit de hobbysfeer haalde en in de professionele en consumentenmarkt bracht, wil volgens de krant de hele produktenreeks afstoten, dus zijn desktop-, laptop- en notebook-computers. De opbrengst zou liggen tussen de 1 tot 2 miljard dollar (0,74 tot 1,48 miljard euro). Een woordvoerder van IBM zei tegen de krant desgevraagd dat het bedrijf geruchten nooit bevestigt of ontkent.

Volgens The Wall Street Journal van gisteravond zijn er de afgelopen tijd in de Chinese pers berichten verschenen dat Lenovo met IBM in gesprek is over de overname van de pc-fabrieken van IBM in China, een van de weinige landen waar IBM nog computers maakt. De meeste pc's van IBM worden gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Sanmina, dat de pc-fabrieken van IBM in de VS en elders twee jaar geleden heeft overgenomen.

De pc-divisie van IBM had vorig jaar een omzet van 11,56 miljard dollar en ligt daarmee op grote afstand van de marktleiders Dell en Hewlett-Packard, beide eveneens Amerikaans. De operationele winst vóór belastingen was vorig jaar 118 miljoen dollar. IBM had zich met zijn computers al terugetrokken uit de consumentenmarkt en zich gericht op de professionele markt. Heel IBM, dat zich meer en meer is gaan richten op servers en dienstverlening, maakte vorig jaar een omzet van 89,1 miljard dollar.

Volgens The New York Times markeert IBM's definitieve terugtocht uit de pc-markt dat de pc een alledaags product, een commodity, is geworden met heel kleine marges. Het echte geld wordt gemaakt in de software- en chipindustrie, dus door de Microsofts en Intels, waarbij het er niet meer toe doet door wie de pc wordt gemaakt.

Met het Chinese Lenovo, waarmee IBM nu in serieus gesprek zou zijn, heeft het overigens al jarenlang contact. Het Chinese bedrijf, dat in 1984 in Peking werd opgericht, begon in datzelfde jaar met de distributie van computers van IBM – en van het Taiwanese bedrijf AST en van printers van HP. Wie de andere serieuze gegadigde is met wie IBM onderhandelt was gisteravond niet bekend.