Hogere straffen in zaak-Maja Bradaric

Het gerechtshof in Arnhem heeft de 19-jarige Goran M. gisteren veroordeeld tot tien jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric. De 17-jarige Goran P. kreeg voor medeplegen van de moord vijf jaar cel opgelegd.

Op 17 november gingen Ferdi en Goran 's avonds met Goran P. en Maja een autoritje maken. Het touw, de jerrycan met benzine en de aanstekers lagen al klaar. Volgens Goran M., die vier xtc-pillen had geslikt, hebben Ferdi en Goran P. hem tijdens de rit aangemoedigd om het touw om de hals van Maja te leggen. Maja Bradaric (16) werd gewurgd. De jongens vervoerden het lichaam na haar dood naar de uiterwaarden van Bemmel en staken het in brand.

In de dagen na de moord hielp Goran M. mee met de zoektocht naar de vermiste Maja, condoleerde hij de ouders en bezocht hij herdenkingsbijeenkomsten. ,,Onwerkelijk en onvoorstelbaar koelbloedig'', noemde de officier van justitie M. de Weert het gedrag van Goran M. en zijn medeverdachten Goran P. en Ferdi Ö al eerder.

Het Hof legde gisteren hogere straffen op dan eerder door de Arnhemse rechtbank werden opgelegd. De rechtbank veroordeelde Goran M. destijds tot acht jaar celstraf en tbs. Goran P. kreeg drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zowel voor de rechtbank als het hof had het OM respectievelijk twaalf jaar en tbs en zes jaar geëist.