Hier openen!

Het probleem

Misschien wel de grootste ergernis ooit: niet in staat zijn een verpakking te openen. Thuis hebben we ons door schade en schande wijzer geworden gewapend met een indrukwekkende armada van gereedschappen. Bijvoorbeeld kurkentrekkers in diverse uitvoeringen afhankelijk van fles en kurk. Zo is er een model om restanten van afgebroken kurken uit de flesopening te peuteren en een om kurken te redden die in de fles terechtgekomen zijn. Verder natuurlijk diverse blikopeners, een flesopener, een universele schroefdoptang, een keukenmesje en een kloeke schaar. Alles bij elkaar een keukenlade vol. Desalniettemin blijven er veel verpakkingen over waarvan de inhoud zich slechts met moeite prijsgeeft of deels verloren gaat, uitgestrooid wordt over de vloer of onafscheidelijk gebleken met de verpakking moet worden weggegooid.

Echte problemen beginnen pas buitenshuis en ik ken mensen die nooit zonder Zwitsers officiersmes het huis verlaten. De snack voor onderweg bij het benzinestation of supermarkt en de voorverpakte etenswaren in het zelfbedieningsrestaurant grijnzen ons toe vanuit hun onneembare transparante behuizing en spelen stommetje waar het gaat om een aanwijzing waar en hoe ze zonder hulpmiddelen geopend kunnen worden. Er wordt getrokken, gescheurd, gebeten en vele nagels sneuvelen.

De oplossing

Het ligt zeker niet aan de altijd inventieve verpakkingsontwerpers dat dit probleem nog immer springlevend is, al is het kartonnen pak met koelvers sinaasappelsap waarvan de schenkopening met de vinger naar binnen moet worden gedrukt, ronduit smerig te noemen! Sommige fraaie oplossingen blijken het merendeel van de verpakkingen nooit te bereiken, waarschijnlijk uit kostenbesparing of gewoon uit onwil.

Er zijn twee redenen waarom veel verpakkingen zo moeilijk te openen zijn. Dat is het ontbreken van een (duidelijke!) gebruiksaanwijzing en het ontbreken van onvoldoende 'grip' om een verpakking open te draaien, te scheuren of uiteen te trekken. Legendarisch zijn de keukensessies waarbij de hulp van 'een sterke man' nodig blijkt om een pot augurken open te draaien.

Het voorstel is daarom verpakkingen steevast te voorzien van flinke lippen of nokken waaraan volop getrokken of tegenaan geduwd kan worden. Op de verpakking wordt deze plek vervolgens aangeduid met een gestandaardiseerd symbool (a) dat tevens dienst kan doen als een nieuw keurmerk 'Makkelijk Te Openen Verpakking'.

Ontwerper

Paul Mijksenaar geeft oplossingen voor dagelijkse ergernissen.