HARTSTOCHT IN HOLLAND

Hij zit achter de coulissen. Zwijgend, een beetje in zichzelf gekeerd. Zijn biograaf heeft hem moeten ondersteunen, omdat hij zonder hulp nauwelijks nog lopen kan. Nu drukt een toneelknecht hem een microfoon in de handen. Als hij aan de hand van Liesbeth List opkomt, gaat het publiek massaal van de banken. Er wordt geklapt, gehuild, geroepen.

Ramses! Hiervoor zijn ze naar het oude Luxor gekomen. De hereniging van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Waarschijnlijk de allerlaatste tournee. Heeft hij het door? Tientallen jaren ongehoord drankgebruik hebben hun tol geeist. Ramses wilde altijd vrij zijn, en raakte verslaafd. Opname in een verpleeghuis deed echter wonderen. Hoog Sammy, kijk omhoog. De stem is niet meer als vroeger, maar Ramses straalt. Lach, huil en bewonder. Sensationele ontroering. Naar de kleedkamer, als het lukt.

Dank je, Ramses. We houden van je. Hij hoort het glimlachend aan. Een beetje in zichzelf gekeerd.