`Geen staalovervloed'

De staalindustrie hoeft niet bang te zijn dat de snelgroeiende Chinese staalproducenten de mondiale staalmarkt zullen overspoelen met goedkoop staal. Analisten verwachten dat China nog jarenlang netto-importeur van staal zal blijven.

Dat bleek op het staalcongres van het vakblad Metal Bulletin, gisteren en eergisteren in Parijs.

Tot voor kort ging de staalindustrie, die nu profiteert van de hoge staalprijzen, er nog van uit dat China afstevent op een enorme overcapaciteit. Om aan de snelgroeiende vraag naar staal te voldoen, breidden Chinese staalbedrijven hun productie uit van 129 miljoen ton staal in 2000 tot 268 miljoen ton dit jaar. De angst bestaat dat als de Chinese staalindustrie in dit tempo doorgroeit, China snel netto-exporteur van staal zal worden, met mogelijk prijsdalingen als gevolg.

Peter Marcus van adviesbureau World Steel Dynamics ziet dat niet gebeuren. ,,De Chinese staalindustrie expandeert minder snel dan de afgelopen jaren. De Chinese overheid heeft besloten minder krediet te verschaffen om oververhitting van de economie te voorkomen. Dat heeft de uitbreiding flink afgeremd.'' Jim Lennon van Commodities Research wijst op praktische problemen. ,,De infrastructuur kan de productiegroei nu al niet bijbenen. Er is een tekort aan energie, Chinese havens en spoorwegen hebben te weinig capaciteit voor al die export.''