Drachten vreest voor ramen Van Doesburg

Vier unieke glas-in-loodramen van Theo van Doesburg in een oude school in Drachten dreigen te verdwijnen nu de aanvraag voor een status als rijksmonument is verworpen.

Dit vrezen voorzitter Jan van Til van de Stichting Smelne's Erfskip en galeriehouder Han Wilke uit Drachten. Zij richtten vier jaar geleden de Stichting Parallel op, die meer bekendheid wilde geven aan het kleurige woningblok. Het schoolgebouw is het enige in Nederland dat door Van Doesburg ontworpen ramen bevat. Het staat sinds kort te koop. Van Til en Wilke zijn bang dat een projectontwikkelaar na aankoop de ramen eruit haalt.

Van Til vindt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) de aanvraag afwees, temeer daar de Raad voor Cultuur een positief advies gaf. Volgens Van der Laan zijn er ,,zwaarwegende argumenten'' om de aanvraag niet te honoreren.

Van Doesburg (1883-1931) ontwierp de kleurstelling en de ramen van zestien middenstandswoningen en van de tegenover liggende school in de jaren twintig. De woningen kregen de kleuren rood, geel en blauw; de school groen, violet en oranje. Al na enkele maanden werd alles na protesten uit de buurt overgeverfd.

Pas in 1988 kregen de woningen hun originele kleurstelling terug. Van der Laan meent dat het kleurontwerp dus geen ,,historische situatie'' vormt. Maar Van Til vindt dat gebouw en ontwerp wel historisch zijn. ,,De historische waarde hangt toch niet af van een verflaag uit 1988?''

Volgens een woordvoerder van de gemeente Smallingerland is het behoud van de glas-in-lood-ramen ook nu gewaarborgd, omdat het schoolgebouw een gemeentelijk monument is. ,,Daaraan kun je niet zomaar dingen veranderen.''