Deals

Niets is wat het lijkt. Achter de ene werkelijkheid ligt meestal een andere en die is vaak minder fraai. Zo is het soms, heel soms, lucratief om een bridgerubriek te voeren. Vroeger was het met naam en toenaam vermelden van blunderende spelers `not done'. Daar is sinds enige tijd verandering in gekomen.

In de moderne bridgejournalistiek is het niet ongebruikelijk om iemand die een blunder begaat publiekelijk te schande te zetten. De oostspeler uit onderstaand diagram wist dat op het nippertje te vermijden. Of hier een deal met uw verslaggever aan ten grondslag lag, laat zich raden. Geen geld hield ik over aan het noemen van de naam van de leider, Bep Vriend. Zij toverde op een dermate bijzondere wijze een klein slem in klaveren bij elkaar dat aan vermelding niet viel te ontkomen, gratis en voor niks. Vriend komt uit voor het Nederlands vrouwenteam. In de vaderlandse competitie spelen de dames in de Eerste divisie, een treedje onder de Meesterklasse, in Nederland het hoogst bereikbare. Het vergaat de vrouwen niet geweldig: promotie zit er niet in. Degradatie ook niet, want met de bond geldt nu eenmaal de deal van een gegarandeerde plaats voor de vrouwen. Vriends partner is Carla Arnolds. Arnolds als agressieve speelster betitelen is een understatement. Op onderstaand spel stalde Arnolds Vriend in een onmogelijke 6♣. Hoewel onmogelijk?

N/-

♠ H V B 10 6 5

♡ H V 9

♦ 2

♣ 7 6 4

♠ A 9 8 4 3 2

♠ -

♡ 8 3

♡ 10 7 6 4

♦ 10 9 7 4

♦ H V B 8 5 3

♣ H

♣ V 5 2

♠ 7

♡ A B 5 2

♦ A 6

♣ A B 10 9 8 3

West startte harten voor de heer. Vriend speelde ruiten naar het aas en vervolgens schoppen. West nam het aas en speelde harten door. Het is nu met de beste wil ter wereld niet in te zien hoe 6♣ nog kan worden gemaakt. Vriend nam de vrouw en speelde een hoge schoppen, door oost getroefd met het tweetje. Vriend troefde over, troefde een ruiten op tafel en speelde weer een hoge schoppen. Nu troefde oost voorzichtig met het vijfje, weer overgetroefd. Vriend sloeg troefaas en mompelde vijftig roem. De vaste troefslag van OW was als sneeuw voor de zon verdwenen. Niets is wat het lijkt.

    • Jan van Cleeff