De winter is paars

Niet alleen Zwarte Piet, ook sommige vrouwen gebruiken alleen make-up in de winter, merken Willy Bakker (tekst) en Chantal Keizer (foto's). Mode op het gezicht.

Het was Wereldaidsdag, afgelopen woensdag, met een dansconcert in het Gelredome in Arnhem ten bate van aidsonderzoek, en andere fondswervende activiteiten. Zo heeft het Canadese cosmetica bedrijf MAC een lipstick ontwikkeld, de Viva Glam Lipstick, waarbij de opbrengst naar het MAC aids fonds gaat. Een `glamourous' initiatief, ondersteund door `mooie mensen' als onder anderen topmodel Linda Evangelista, zangeres Christina Aguilera en voormalig Culture Club-zanger Boy George. Wie weet dat hij Zwarte Piet nog op creatieve opmaakideeën kan brengen, al is Zwarte Piet zelf een van de oudste en belangrijkste inspirators op het gebied van stevige make-up voor mannen in Nederland.

Het Canadese cosmeticabedrijf richt zich ook op de aanstaande kerstdagen. Dat bleek vorige week, tijdens een van de workshops die het bedrijf regelmatig organiseert, waar deelnemers over de laatste make-up technieken, materialen en modes leren. Het kerstthema van de workshop was `adorn'. Dat betekent zoveel als mooi maken, opschikken, versieren. Vandaar dat workshopdeelneemster Anne Platje (22, Eindhoven) een avond-make-up kreeg van glittermousse, poeder en een opvallende accentuering van de ogen. Nathalie Heath (25, Amsterdam) kreeg een dag-make-up. Een natuurlijke look die ook geschikt is voor naar het werk. Ze draagt elke dag make-up, vertelde ze, al is het maar een beetje mascara.

Dat is anders met Bianca Hidajat, 25 uit Alphen a/d Rijn: ,,Ik maak me eigenlijk vooral in de winter op'', vertelt ze. In de zomer doet ze overdag alleen een beetje lipgloss op en als ze 's avonds uitgaat ietsje meer. ,,Op seizoenskleuren let ik niet'', zegt ze. Het feit dat je nu bijvoorbeeld veel paars ziet in make-up brengt haar niet op ideeën.

Fiona Jansen, 26, uit Amsterdam, ziet 't anders. ,,Make-up moet je zien als expresssie. Jezelf verbergen is uit, het gaat nu vooral om het accentueren van je persoonlijkheid.'' Make-up is volgens Fiona als kleding: ,,Iedere dag voel je je anders, kleed je je anders en maak je je anders op.''

    • Willy Bakker
    • Chantal Keizer