Barrelhouse

Begon in '74 als elekrische bluesband, leefde tien jaar lang alleen in de herinnering, maar werd in '94 heropgericht in de oerbezetting, dus met gitarist Johnny Laporte en Neerlands bluesmama nummer 1: Tineke Schoemaker. Op Live, met opnamen van vier locaties, vastgelegd tussen mei '97 en augustus 2004, bevestigt Barrelhouse zijn naam als ijzersterke podium-act. Met covers van Otis Rush en Ike Turner, eigen stukken als `Skin and Bones' en `Coming Home no more' en een overtuigend verblueste versie van Billie Holiday's `Tell me more'.

Dat de band soms doorschiet naar rock&roll, het ongeduldige stiefkindje van de blues, is geen bezwaar maar het meest overtuigend klinkt Barrelhouse toch als het de dubbele bodem van de blues verkent. Spannend, zo niet dreigend, is de sfeer in Skip James' slepende `Hard Time Killling Floor' met Johnny Laporte op zijn allergemeenst en toetsenist Han van Dam effectief op Fender Rhodes. Wie het beste van Howlin' Wolf kent, weet waarover dit gaat: achter je, daar loert het gevaar.

Live

Munich MRCD259****

    • Frans van Leeuwen