Argerich, Pletnev

Martha Argerich en Mikhail Pletnev, twee van de opmerkelijkste en grootste pianisten van deze tijd, spelen Prokofjevs Assepoester-suite op twee piano's en Ravels Ma mère l'oye (Moeder de gans) op één piano. Pletnev, die ook kan dirigeren, treedt met zijn briljante bewerking van Prokofjevs balletmuziek in de voetsporen van Franz Liszt, de componerende klavierleeuw voor wie noten en toetsen een magisch spel waren.

De ontmoeting van de superpianisten op deze sprookjes-cd begint in Assepoester toverachtig, onwerkelijk en grillig. Het tweede deeltje, een knetterende ruzie, is al verbijsterend en fantastisch: de essentie van een piano-duo, waarbij de handen venijnig over de klavieren dansen. In de superieure uitvoering van Ravels sprookjesvertellingen versmelten Pletnev en Argerich tot één pianist die met vier handen àlles kan. De cd eindigt met een half uurtje stilte voor nagenieten.

Prokofjev, Ravel

DG 474 8682*****

    • Kasper Jansen