Alleenheersers

In de schaduw van de Britse roeilegende Steven Redgrave won zijn vaste maatje Matthew Pinsent vier gouden medailles op de Olympische Spelen. Vier jaar na het langverwachte afscheid van zijn grote voorbeeld heeft hij deze week toch nog onverwacht zijn vertrek van de wedstijdsport aangekondigd. De twee boomstammen vormden sinds 1991 een vrijwel onverslaanbaar duo. Redgrave won op vijf opeenvolgende Spelen een gouden medaille. In 1980 werd hij nog te jong bevonden voor een olympisch avontuur; hij won dat jaar wel zijn eerste wereldtitel. In Sydney 2000 nam hij afscheid; hij werd in de adelstand verheven. In 1996 had hij ook al aan stoppen gedacht, toen vergat hij zijn vaste partner Pinsent op de hoogte te brengen van het besluit. ,,Iedereen die me ooit nog in de buurt van een boot ziet, mag me neerschieten'', zei Redgrave in Atlanta. Een paar maanden later ging hij zich met Pinsent voorbereiden op de Spelen van Sydney in de vier zonder stuurman; en weer wonnen ze. Redgrave en Pinsent vertoonden masochistische trekjes. ,,Ik heb nog nooit een race gewonnen zonder dat het pijn deed'', zei Pinsent. De twee kampioenen werden vrienden voor het leven. De acht jaar oudere Redgrave had respect voor zijn beoogde opvolger. Andersom was er adoratie. ,,Het duurde jaren voordat ik ons in de boot als een gelijkwaardig tweetal beschouwde'', zei Pinsent die dit jaar in Athene ook zonder Redgrave olympisch goud won. Zijn missie was voltooid.

Dit is de achttiende aflevering in een serie over alleenheersers in de sport.

    • Jaap Bloembergen